sorozat # film # könyv # színház

Ki lesz a kakukk vesztére? - Száll a kakukk fészkére (színház)

2017. március 17. 21:04 - gulyásmelinda

Ismét kaptunk egy tartalmas és elgondolkodtató színdarabot a Belvárosi Színháztól, melynek különlegessége és nagyszerűsége Znamenák István rendezése. Nem egyszer, nem kétszer olvastam Ken Kesey regényét, de nem láttam sem a Milos Forman filmet, sem a Bujtor-féle színdarabot, amiket a műből készítettek. Így elképzelésem se volt, hogy lehet ezt megcsinálni színpadon. Meg lehet.

Ez a színházi adaptáció igazán lendületesen és dinamikusan dolgozza fel egy zárt elmeosztály különös életét, szigorú szabályrendszerrel, a gonosz főnénivel, a terápiás célzattal embertelen bánásmóddal, az előre borítékolható tragikus végkifejlettel.

Ugyanis váratlanul betoppan egy vagány, életvidám antiszociális fiatalember a megalázott pszichopaták közé, ahol a mindenség ura a  teljhatalmú főnővér. Az osztály élete fokozatosan átalakul, de ki fog győzni?

Péterfy Bori nagyszerűen hozza a fő-karaktert,bár szigorúan rendezett frizurájába most nem akar senki behajolni, Szabó Kimmel Tamás McMurphyje végig összefogja a darabot, így a sertepertélő nagyfőnöknek közel sem jut akkora szerep, mint a könyvben. A betegek színes személyisége, életük átalakulása a darab legjobb része.

Sokkoló kezelések az osztályon, sokkhatás a nézőtéren. Rácsok és zárt ajtók, szabad gondolatok és nyitott ablakok...Van mindenkinek választása?

 

 

.                                                                                        

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr9912346297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása