sorozat # film # könyv # színház

5X2

2022. február 13. 11:48 - gulyásmelinda

Az 5X2 című francia filmet Francois Ozon rendezte 2004-ben, egy férfi és egy nő megismerkedését, egymásra találását, házasságkötését, gyermekük születését, majd válását mutatja be visszafelé az időben. 5 jelenetben láncolja össze ezt a kapcsolatot a két fiatallal. Ez a visszafelé tekintés más látásmódot arra, milyen volt ez a házasság, hol alakult át, mikor vált az édes keserűvé.

096.jpg

 1. Az első jelenetben rögtön a válóperes ügyvéd osztja szét precízen és pontosan a vagyont, korrekten megosztozva a kis négyévesen is. A volt házastársak szenvtelenül, indulatok nélkül figyelik az eseményeket, majd egy szállodai szobában még utoljára összejönnek, ami a kezdeti kölcsönösségből erőszakká fajul. Az eddig csendes és szimpatikusnak látszó fiatalember agresszív vadállattá változik pár percen belül, majd könyörög a kapcsolat folytatásáért. Hogyan jutott el Marion (Valéria Bruni-Tedeschi) és Gilles (Stéphane Freiss), a két szerelmes idáig?

2. A második részben az apuka eteti kisfiát angyali türelemmel, majd megérkezik munkából az anya/feleség is. Gyors szerepcsere, hogy mindenki elkészüljön az esti bulira, Marion gyönyörű és kedves, míg Gilles féltékeny és kritizáló. A meleg pár megérkezése után a hűség lesz a központi téma, házaspárunk tagjai egész másképp gondolkodva mindenről. A fülledt hangulatú társaságban már érződik Marion boldogtalanságának súlya, Gilles megalázó megjegyzései mindenkiről, legfőképp feleségéről.

3. A szülés előtt álló kismama lelki támogatásra szorul(na), de a férj gyávasága és tehetetlensége miatt inkább kényelmesen megebédel egy közeli étteremben telefonját kikapcsolva. Marionnál komplikációk merülnek fel, de a férj sehol, élete legfontosabb pillanatában sem nyújt segítséget, egyre ellenszenvesebbé válik, de még megvillan a szerelem a telefonban. A nagyszülők berobbannak, majd összeveszve eltávoznak a kórházból.

4. Az esküvőn mindenki boldog, a vőlegény jóképű, a menyasszony gyönyörű, bohémek és örökkévalónak hiszik ezt a hűséget, bár a nászéjszaka máshogy alakul a tervezettnél. A friss feleség újra áldozattá válik a maga csendes módján, kerülve a konfliktust, az erőszakot, kiabálást. Ebben a jelenetben a férj viselkedésében már ott van a láthatatlan csírája a későbbieknek, de ki hiszi ezt el.

5. A tengerparti nyaralásra Gilles barátnőjével érkezik, aztán megismerkedik a magányos Marionnal. Az egyenletesen lebarnult, izmos és kedves fiatalember jó választásnak bizonyul a fiatal lány számára, aki otthagyva korábbi barátnőjét, a szomszédba teríti le törülközőjét a fövenyen. Néhány semleges mondat után együtt belegázolnak a tengerbe, hogy elkezdődjön egy új kapcsolat, új szerelem, majd házasság és a kis Nicolas után jöhet a válóperes ügyvéd is. Hiába, a tenger és az ember kiismerhetetlen.

A történet nagyszerűségét a fordítottsága adja, keresve az okokat, a pontot, amikor elromlik valami. A férfi-nő közötti érzelmek kialakulását, teljesen elvakultan szemlélését követi az apróbb hibák tréfával elütése, majd a kritikus szemlélet, aztán a realitást felváltja a gyűlölet. Visszafele figyelve az eseményeket már alig lehet örülni a jónak, a szépnek, mert a néző tudja, hogy csak átmeneti. A nagy optimizmust felváltja a kezdettől jelen levő pesszimizmus, a társ valódi személyiségének ismerete.

A két főszereplő igazi színészi kalandban, átváltozáson megy keresztül, nagyszerűen alakítva az erőszakos partnert, a folyamatosan zsörtölődő házastársat, majd a boldog szerelmeseket. Különösen a feleséget alakító Valéria Bruni-Tedeschi játéka izgalmas, drámai. Tengernyi boldogság és sivatagnyi sivárság egy kapcsolat 5-6 évében, forog-forog a kerék, meg nem áll, csak a francia sanzonok jönnek megállíthatatlanul.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr3017466192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása