sorozat # film # könyv # színház

Larry

2023. január 03. 17:04 - gulyásmelinda

Ki miért megy moziba vagy színházba? Van, aki jól akar szórakozni, nevetni, van, aki félni és rettegni akar. Van, aki meséket szeretne látni, egy elképzelt távoli világot. Sokan szeretik az izgalmakat, rejtélyeket, nyomozósdit, vagy egy régi történelmi eseményt néznek szívesen. De néznek az emberek vért, izzadságot, szerelmet és kalandokat is. Nos a Larry c. filmben egyik sem lelhető meg, talán némi izzadság.

46300910_3530772_c5fd5c968022545be268bb3467efe776_wm.jpg

Vannak olyan realista filmek, amik kicsit elgondolkodtatnak hazafele úton, aztán vannak, amiken éjszaka is agyalni kell, akkor ez most hogyan is volt? Vannak, amik napokra fogva tartanak, vagy örökre benned maradnak, valamilyen kellemetlen, bántó vagy nagyon igazságtalan sztori miatt. Vannak olyan filmek, amik adnak egy kis paskolást az arcodra, ejnye-bejnye, hát ez meg hogy lehet? Vannak történetek, amik pofon vágnak, úgy alaposan, úristen, ez nem lehet. Akad olyan, ami igazán nagy gyomrost vág beléd, na ez a Larry.

A Larry egy 2022-es magyar alkotás, Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmje. Egy fiatal fiú útja a birkáktól a mikrofonig és vissza Borsodba, az otthonba, ahol már semmi sem lesz olyan, mint annak előtte. Ádám (Vilmányi Benett) többszörösen nehéz helyzetben él magányosan egy tanyán, őrzi és ellátja a juhokat. Apja (Thuróczy Szabolcs) bántóan lenéző és agresszív vele, anyja már nem él. Egy fiatalabb nővel keveredik össze az apa, így nevelőanyának is nevezhető Noémi (Szandtner Anna), aki némi segítséget és kedves szavakat nyújt a fiúnak, kékre húzott vékony szemöldökében ott a teljes reménytelenség.

A magányos srác súlyos beszédproblémával küzd, kicsi gyerekkora óta dadog, nehezen fejezi ki magát, környezete ezért lenézi, értéktelennek tekinti. Ádám gyönyörűen rajzol és dalszövegeket ír, ezeket üvölti bele a híd alatti mélyszegénységbe. Kimerészkedve szűkre szabott világából megismerkedik néhány zenélő roma fiatallal, akik rácsodálkoznak a fájóan igaz rapszövegekre és lehetőséget látnak benne. Készül egy zenei felvétel egy szűkre szabott panel izgalmas félszobájában Csala Do (Csala Do) segítségével. (Ez a legjobb rész a filmben.) És elkészül az illegális mozgóreklám is egy vonat oldalán. (Ez meg a másik.)

Sikerül-e kiszabadulni a Sorsod-Borsod életből, milyen a fővárosi tehetségkutató, most merre tovább, erre keres választ a film hatalmas energiákkal. Torokszorítóan szomorú és fent említett gyomorba vágósan igaz történet, Vilmányi Benett zseniális alakításával. Igazi pszichedelikus élmény,  a szavaknak sokadszorra nekifutó dadogó rapzenész előadása. Csala Do és roma társai szinte önmagukat alakítják, de kegyetlenül autentikusan.

Van tartalék és rengeteg érték a magyar filmgyártásban, ez a film egy lüktető 2022-es József Attila vers 108 percben. " Ettől sem leszek ép."

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1418017490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása