sorozat # film # könyv # színház

Katinka

2022. május 23. 18:51 - gulyásmelinda

2022 május 12-én mutatták be a magyar mozik Hosszú Katinka úszónő fiatal éveiről, sportsikereiről készült filmet, Pálinkás Norbert rendezésében. A Katinka címet viselő alkotás az elmúlt 2 és fél év alatt készült el, egyedülálló 560 milliós költségvetéssel. Kellett a pénz ahhoz, hogy 14 országban, közel 70 fős stábbal és modern technikával elkészüljön minden idők legeredményesebb magyar úszóbajnokunk története.

4a43bc9db7ad7d57b408297b9969a769.jpg

A film nem hagyományos dokumentumfilm, nem összevágott riportok, nyilatkozatok és archív versenyfelvételek egyvelege, hanem követi Katinka mindennapjait, az olimpiai felkészülést, a tokiói eseményeket, a napi edzéseket is. Egy sikerorientált dicsőségfilm kormányunk és nemzetünk erősen megtámogatott projektjeként.

A film próbálja bemutatni Katinka személyiségét, eddigi életútját és kemény mindennapjait. Látjuk a kis Katkát totyogni a víz felé, nyilatkozni 6-8-10 évesen. " Katinka szeretsz úszni? Igen nagyon szeretek úszni." szintű párbeszédek bonyolultságában zajlik a történelem. Megszólal a nagypapa, az apa, anya, régi osztálytárs, tanár. Ellátogat a stáb Bajára, a régi uszodába, a nagy Dunára, a szentendrei új otthonba. Zajlanak az események, izgalmasnak kéne lennie, de a klasszikus közhelyekre épített társalgás mindenhol erőltetett és unalmas. Néha az amerikai első edző hoz egy kis színt a kommunikációba, próbál viccelődni.

Hosszú Katinka megosztó személyiség a magyar közéletben, amerikai ösztöndíjával, exférjével különös és extrém módszereikkel, edzéstervükkel, titkos receptjeikkel. Pont erről nem szól a film, Shane Tusupról, a házasságról, a felívelő sportkarrierről. Hogyan és mit tettek az olimpiai és világbajnoki aranyakért.

Miért érzi a magyar szurkoló magához egészen közel Egerszegi Krisztinát, Darnyi Tamást, Cseh Lacit vagy Risztov Évit, nem tudni. Talán szerényen és hitelesen beszélnek magukról teljesen ingyen, vagy kiderült róluk ők nem tökéletesek.

A mindössze 103 percnyi film utáni hivatalos fogadáson annyit megtudni Katinkáról, hogy kitartó (anya), hogy döntéseket hoz (apa), hogy konkurencia (Jakabos Zsu), hogy büszke lehet magára (Szabó Szebasztián), a számok magukért beszélnek (Kemény Dénes), hogy minden sportoló nézze meg a filmet (Talmácsi Gábor), de a legjobb, hogy fantasztikus emberi minőség (Szentkirályi Alexandra).

"Minden szülő a film után eldöntheti, hogy nevel-e élsportolót gyermekéből."szól Katinka a film bemutatója után.

Bár izgalmasak a vízalatti felvételek és izzasztóak a napi edzések, sokat nem tudunk meg Katinkáról ebből a magasan szponzorált alkotásból. Kadarkai Endre 2015-ös Echo tévés riportjában, amit 95 ezren láttak, vagy D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal autós beszélgetésében (535.000 néző) az úszónő, a magánember, a fiatal lány sokkal jobban megismerhető.

Vizesen inspiráló, szárazon mesterkélt történet, ami csak hiányérzetet szül, vihart kavar és izomlázat hoz.

Mert úszni jó, mert Katinka tökéletes.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr217838639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása