sorozat # film # könyv # színház

A játszma

2022. június 22. 20:46 - gulyásmelinda

Ez a 2022-es magyar játékfilm, A játszma a 10 évvel ezelőtt készült Vizsga folytatása. Bár a korábbi rendezőt, Bergendy Pétert váltotta Fazakas Péter, addig a forgatókönyvíró Köbli Norbert maradt és a főbb szereplők is. Külön öröm, hogy sztrókja után felépülő Kulka János is maradhatott a történet alakítói között, sőt kimondottan ráírták a szerepet is, a megformált "Pali bácsi karakter" is kapott egy hasonló diagnózist.

jatszma-1080x1080-1-crop_mybs.jpg

Aki ismeri a nagyszerű Vizsga játékfilm sötét feszültségét, az 56 utáni Magyarország besúgó-kémkedő rendszerét bemutató történetet, az nem felejti el azt, hogy semmi sem az, ami annak látszik. Mindenki tud valamit, amit a másik nem tud, nem úgy tudja, vagy nem tudni, hogy tudja. Szóval elvárásokkal és beidegződött gyanúval indultak a képkockák.

A sztori szerint is eltelt jó néhány év, a még mindig vészterhes hatvanas évek Budapestje a helyszín. Rögtön feltűnik a mozi jobban eleresztett költségvetése, fővárosi korabeli panoráma, éjszakai villamos, utcák, uszoda, egyetemi helyszínek. Látványvilágában lehet lubickolni, ahogy a belső terek berendezésében is. Falusi porta, polgári milliő, lódenkabát, kalapok és köpenyek, mind megidézik a korai szocializmust sárral és vérrel.

Jung András (Nagy Zsolt) ügynökként szolgálja a hazát, éppen előléptetés előtt áll, ezért szeretné bebizonyítani hűségét. Már felesége Éva (Hámori Gabriella), akivel kollégák, de szerelmük még pislákol valahol. Egy újságcikk kapcsán képbe kerül újra Markó Pál (Kulka János), aki után megindul a nyomozás. Előkerül vidékről egy unokahúg, Abigél is (Staub Viktória), kezdetét veszi a játszma.

A társasjátékot 4-6 fő játssza, a szabályok ismertek, de mindenki másképp értelmezi azokat, az esélyek egyenlőek. A játékot a legfiatalabb játékos kezdi vagy nem, aztán a tőle balra ülő folytatja, lehet blöffölni és konspirálni. A titkos kapcsokba keverhetőek érzelmek, de nem ajánlott. Nem tudni, ki mozgatja a szálakat és azok meddig nyúlnak. Mindenki gyanús és ügyes. Vannak tervek és álmok, fontos a cél eléréséhez az úszni tudás és kevésbé a véráldozat.

A filmben a kártyákat alaposan megkeverik és mindenkinek osztanak lapot, amit lefordítva tartanak vagy kulcsos szekrényben, a játék addig folytatódik, amíg valamennyi játékosnak el nem fogy a kártyája. A játék akkor ér véget, ha fény derül az utolsó kártyára is, ő lesz a győztes. A játék célja, hogy a kártyák által ébresztett, vagy altatott (esetleg leütött) gondolatokkal és a velük együtt (vagy külön) játszókkal közösen átélni a játék (háború) örömét, miközben saját bátorságuk, hitvallásuk mércéje szerint nyílhatnak meg vagy záródhatnak be.

Markó Pali bácsi rutinos öreg róka, csendesen és alázattal figyeli a játszmát, nagyon szeretne nyerni, de valami különleges nyereményt. Jung András a legharcosabb és legzajosabb, azt hiszi ő a legjobb és az eszköz szentesíti a célt, mindenesetre elfelejtette az előző rész tartalmát. Éva bizonytalanságban tart mindenkit, az érzelmeivel is játszik, egyszerre szenved és szeret. Abigél üde fiatalságával és kacér bátorságával nyit ajtókat és fiókokat, készít fürdővizet és forró teát.

A játszma méltó folytatása a Vizsgának, jól vizsgázott a játszmában. Nagyszerű alakítások, pazar háttérvilág, csavaros fordulatok, érzéki kapcsolatok. A négy főszereplőért érdemes megnézni a filmet, Kulka kevés szóval és beszélő tekintettel ragyog a szerepben, Nagy Zsolt visszafogott ereje és indulata eltalált, Hámori Gabriella vibráló nőiessége időtlen, Staub Viktória célirányos naívsága (ha van ilyen) átüt a filmen.

A játszma elkezdődött, jó szórakozást!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6417864643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása