sorozat # film # könyv # színház

A négyzet c. film sarkalatos pontjai...

2017. október 12. 21:38 - gulyásmelinda

142 perc. Ráadásul svéd-dán-francia-német film. Ami így együtt nem a szórakoztatás csúcspontja, és a nevetőizmok sem lépnek nagyüzemileg működésbe.  Nekem az a jó film, amit még többször is megnéznék, röviddel az első után, hogy figyeljek a részletekre is. Nos, ezt a filmet, ha megnézném még tízszer, akkor már fogalmam sem lenne róla, miről szól és mit akar és takar. Mert hatalmasat merít és sokat fog. Szerintem nagy vízválasztó, lehet utálni és élvezni együtt és külön-külön is, de szó nélkül elmenni mellette nem lehet.

Én nagyon élveztem ezt az éjszakai maraton mozit, amit már arany pálmalevelekkel legyezgetnek a hozzáértő nézők, vagy a hozzá nem értő kritikusok, vagy a sznob vörös szőnyegre lépők, és a nemszőke új generációs skandinávok, vagy a gazdag szponzorok és a  mekis kaját evő szegény utcán élő statiszták.

Roben Östlund már indított Lavinát a modern társadalom képmutató havas-savas lejtőin, de most igazán turbóra kapcsolta a társadalom méregdrága Tesláját, amit rögtön a film elején sajnos meghúznak. Mert a jóképű és liberális és kedves és türelmes és gazdag múzeumigazgató (Claes Bang) úgy érzi igazságtalanság érte, és próbál utánajárni a dolognak, miközben különféle kalandokba keveredik a svéd dzsungelben. Őrülten tud hiteles lenni a bizarr és groteszk szitukban is, valahol olyan, mint Alice Csodaországban, avagy Christian a majmok és majomemberek között. Hogy ki az ember, ki a majom, csak nézőpont kérdése. Ki mennyire ember, ki mennyire majom, de vajon melyik a jobb, melyik az őszintébb, ezt nem lehet tudni.

A film sarkalatos pontjai szerintem, a legaktuálisabb őslakó-bevándorló kérdés, az örök érvényű szegény-gazdag probléma, a férfi-nő modern testi kapcsolata, giccs-érték  változékonysága, avagy sznobnak lenni trendi. Mert ha beállsz a négyzetbe, védve vagy, de lehet, hogy mégsem, mert innen a levegőbe is repülhetsz, nem véd meg a szőkeség és a pelenka sem.

De, ha kör alakú asztaloknál koktélokat szürcsölgetsz, joggal háborodsz fel, ha egy homo erectus from Vértesszőlős a hajadat huzigálja, sőt meg is kíván. De mit akar az öntudatos mini Özil, aki ha így folytatja, lehet ő is megkeresheti majd az évi 7 milliót, nem forintban.

A film végére minden kiderül, bár az égbolt beborul...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr7312957885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása