sorozat # film # könyv # színház

Külön falka

2022. július 04. 20:04 - gulyásmelinda

2021 szeptemberében került a hazai mozikba Kis Hajni első nagyjátékfilmje, a Külön falka. Több nemzetközi szakmai sikert ért el, itthon méltatlanul keveset játsszák (mint minden magyar filmet). Jóval kisebb költségvetésből készült, mint egy átlagos filmanyag, de ez nem vált a kárára. A rendező-forgatókönyvíró bevallottan saját élményből táplálkozik, amolyan önterápia is volt számára ez a munka.

kulon_falka_kritika_screenshot_20210922080131_1_original_1150x645_cover.jpg

A történet egy "bonyolult" apa-lánya kapcsolatot mutat be, annak néhány fontos napjáról szól. Niki (Horváth Zorka) egy kiskamasz, akit nagymamája nevel. Szüleire nem emlékszik, különös történeteket és meséket sző róluk és ezekkel tartja fenn a figyelmet barátnőinél. Az iskolában figyelmetlen, álma pedig egy csillogó edzőcipő.

Kondor Tibor (Dietz Gusztáv) az apa, aki frissen szabadult a börtönből, már az első napokban balhézik új munkahelyén, minden apró feszültségre hatalmas energiákkal robban. Kissé félelmetes arcberendezkedése nem az, akitől megkérdeznénk merre van a Petőfi utca.

Egy véletlen során Niki felismeri az apját és utánaered titokban. Az éjszakai szórakozóhely ugyan nem gyermekbarát anyagból készült, de összefutnak a szálak és nem hagyományos módon de alakul a nem egyszerű családi vérvonal. Lassan adagolva kiderül a múlt, a nagymama haragja, az anya tragikus halála, a titkolt bűn, előkerül egy betétkönyv is, hogy néhány pillanatra könnyebb legyen a lét.

Újabb mélyreható beavatkozás a biztonsági őr munkában és Tibor talpa alatt újra éget a föld. Vajon várja-e a kis családot egy idegen város új élettel és megkapja-e Niki a vágyott edzőcipőt, kiderül a filmből. Két elveszett lélek egymásra találása a történet, két emberé, akik azt hiszik már, ez sosem lesz lehetséges. Két szeretetre éhes ember küzdelme egymásért, úgy hogy a világ az ő ellenségük.

A film erénye és különlegessége a két "amatőr" főszereplő profizmusa. Egyikőjük sem képzett színész, talán és ezért érezni benne az életszagot, a hitelességet. Nincsenek manírjaik és képzett szép magyar beszédük, nincsenek kerek egész mondataik, sem beállított testbeszédük. Dietz Gusztáv színészi ambícióktól mentes ex sportolónak nagyon eltalált apa figurája félelmetes. Horváth Zorka kiskamasza szívből jövő. Jól eltalált karakterek, aggódó nagymamával, súlyosan beteg nagyapával, szörnyű iskolával és felháborító hivatali ügyintézéssel. Itthon otthon vagy. 

Lélektani dráma, a vége különösen eltalált és váratlan fordulatoktól nem mentes. Két összeverődött ember már falka, két ember összetartozása már család. A család az család, a falka az falka.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2717874977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása