sorozat # film # könyv # színház

Karantén Zóna

2022. július 14. 20:14 - gulyásmelinda

Az HBO Maxon látható az a közösségi finanszírozású "szívességfilm", amit Zsótér Indi Dániel rendezett Vida Orsolya forgatókönyvével és a Karantén Zóna címet viseli. Öt olyan rövidebb történetből áll, ami nem meglepő módon a karantén idején játszódik. Idősebbek, fiatalok, egyedül élők, házasok és távmunkások, digitális oktatás és háttérben mindenki Nyunyóka nénije szösszenetei hallhatóak. A teljesen életszerű helyzeteket mégis átszövi a misztikum, a rejtélyes események sorozata.

a_karanten_zona_screenshot_20201215132103_1_original_1150x645_cover.jpg

Különlegessége a történeteknek, hogy a részek elején és végén kommentálja a várhatóakat és a magyarázatot egy "szakértő", Muchichka László. Ez ad az alkotásnak egy mű-bájt, egy szájbarágott okoskodást is, utalva a karantén hasonló eseményeire. Ez a megoldás kizökkentheti a nézőt az események sodrásából, de ez lehet szándékos kellemetlen elem is. (Nekem a kedves Családi kör ma már megmosolyogtató elemeire emlékeztet a 70-es évekből a ronda basset hound arcú bácsival.)

Szomorúsága a mai magyar közéletnek, hogy az értékes és nagyszerű alkotások sehogy, vagy közösségi adakozásból készülnek, míg milliárdok folynak el ostoba selejtekre. Ebben a történetben mindenki ingyen tette a dolgát, a rendező saját pénzét rakta a költségekbe. Bár sok eddig ismeretlen színész és amatőr van jelen, de feltűnnek nagy nevek is.

Egyedül

Az első részben egy fiatal házaspár szorul a kicsi lakásba, de míg egyikük otthonról dolgozik, addig a másik elvesztette állását. Az alkalmazkodás a szűkös helyen kikezdi kapcsolatukat, elmaradnak a romantikusan elképzelt reggelik, a jógaszőnyeges relaxálás és a versírás a kedveshez is.

Muki

A második részben egy kislány küzd a digitális oktatásban a mértékegységekkel, egy túlhajszolt anyukával és egy fekvőbeteg nagypapával. Még szerencse, hogy Muki (plüssfigura és lelkiismeret) segít megoldani a háromgenerációs feladványt egy gyors mozdulattal. Vajon ki a felelős a tragédiáért? 

Hatóságilag

Egy egyedül élő idős asszony rejtélyes berendezési tárgyai körül forognak az események,  míg meg nem érkeznek a fáradt és éhes szociális munkások, akik bár segíteni akarnak, de csak a finom kókuszgolyó fogy. Hova tűnt a távkapcsoló és a golyóstoll? A tér és idő kontinuum összeért a kedves budai lakásban és a mélyhűtő is rejthet még dolgokat.

Húsbáb

Két szerelmes fiatal összeköltözése csupa boldogság, a gyönyörű fiatal lány és a helyes fiú is így gondolja, meg az az 50 ezer követő is, akik naponta lájkolják Panni videóit. A valóság azonban egészen más, a házi munka és a szépségápolási tippek nem mindig férnek meg egymás mellett. Hol kezdődik a személyiség, a test, a hús ez a kérdés. Vajon ki a társ, a nő, az influenszer? Hogy lehet ezzel együtt élni?

Sehol

Fiatal srác otthonról dolgozik napi 8-10 órát, ételfutár hozza a megunhatatlan óriás hamburgert és távkapcsolatban a barátnővel. Meddig tartható ez a négy fal között? Hogyan degenerálódik a fiú személyisége és hova vezet ez? Mi a képzelet és mi a valóság? Belesüllyedni vagy kitörni.

Ez az öt kis történet bemutatja, emlékezteti a nézőt a beszorult élethelyzetekre, a lehetetlen megoldásokra, a feszültségre, a nehéz magányra, a tehetetlenségre. Megoldást nem kínáló furcsa tükör nyomasztó Nyunyókával és cinikus figurákkal, okostojásokkal és beszorult emberekkel, akik kiszorultak önmagukból.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8017883185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása