sorozat # film # könyv # színház

Breaking Bad a SOROZAT... [spoiler alert]

2018. május 14. 21:13 - gulyásmelinda

Van itt egy átlag alatti küllemű, átlag feletti képességű unalmas amerikai férfi, aki kémiát tanít egy poros kisvárosban. Walter 50. szülinapját ünnepli éppen, bacon szalonnás rántottával, egy frissen diagnosztizált tüdőrákkal, egy várandós feleséggel, amikor rájön, hogy unalmas és szánalmas volt az eddigi élete. A kemoterápiák pedig költségesek lesznek. És vált.

Egy csipetnyit gondolkodik, és kifordul az egész új-mexikói sivatag a helyéből az ötödik évad végére. Minden megtörténik, amire nem számíthatunk, és váratlan fordulatok veszik kezdetét, elindul egy hullámvasút, amit megállítani lehetetlen. Kegyetlen jó színészi alakítások, nemcsak a főszereplőkkel, sosem befulladó forgatókönyv, gyönyörű operatőri munka, gyilkos logika, csavaros történet.

Legendássá vált ütött-kopott sárga lakókocsiban és  fehér alsónadrágban megindul a kotyvasztás. A grammok dekára, majd kilóra váltanak, ami a metamfetamint illeti. A házi konyhából kisvállalkozás lesz, majd intenzív növekedésbe kezd az üzlet. A dolgozatjavítást felváltja a kék kristály készítése. A tutyi-mutyi, jelentéktelen, légynek sem ártó szemüveges, drapp-dzsekis polgár átalakul, lépésről lépésre. Minden lépését valami fontos döntés, kényszerhelyzet előzi meg, és vele vagyunk. Drukkolunk neki. Aztán valamikor észrevétlenül átvált hidegvérű keresztapába. Nem tudni mikor és hol, csak a kabát és a szemüveg marad végig önazonos.

Bryan Cranston olyan színészi alakítást nyújt, hogy megborzong tőle a kamera is. Már csak ezért is érdemes megnézni, végig követni azt a 62 epizódot, amit kihoz a létéből és sárga kezeslábasából. Kedves családapából, tolerális tanárból változik zseniális kémikussá, hidegvérű gyilkossá.

Személyes kedvencem a filmből mégis Jesse, a másik főszereplő, akit Aaron Paul alakít. A jellegtelen és lecsúszott fiatal drogdíler, és fogyasztó, vállalhatatlan barátok és kapucnis pulcsi, nem a jövő ígérete, és nem az ösztöndíjas egyetemista karaktere. Mégis valahogy szívszorítóan realista figura. Kettejük üzleti vállalkozásáról, barátságukról, veszekedéseikről, majd visszafordíthatatlan gyűlöletükről szól a filmsorozat. Míg Walt a becsületből és kedvességből indul és kegyetlenbe vált, addig Jesse a bunkóból és lassú észjárásból vált tanult és jövőképet alakító vállalhatóba. A félúton nagyon sínen vannak, jó párost alakítanak, majd ismét távolodnak, ki-ki a saját útján.

Na és ott van Hank bácsi, a főnyomozó, akinél lassan összeáll a kép, de addigra szétesik a test. Saul pedig az ügyvédek ügyvédje, a viccesen komoly életművész, akinek szövegelése lehengerlő, öltönyei viszont vállalhatatlanok. Gus a gyorsétterem-tulajdonos, aki félelmetesen hidegen és koncentráltan kínálja a forró csirkeszárnyakat.

Vannak olyan jelenetek, amik örökre megmaradnak a néző fejében. Mert annyira viccesek. Mert annyira durvák. Mert annyira nagyszerűek.

"Azért csináltam, mert élveztem!" by W. W.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2813938236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása