sorozat # film # könyv # színház

A besúgó

2022. május 29. 19:08 - gulyásmelinda

"Mocskos idők, szeretned kéne, a jövő itt van, és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! Mocskos idők, kezdjük újra!"

Nagyot gurított az HBO Max az új magyar 8 részes sorozattal, Szentgyörgyi Bálint rendezte A besúgóval, ami rögtön 61 országban mutatta meg a nézőknek az 1980-as évek magyar szocializmusát. Nagyon sokan támadják hitelességét, valódiságát, a besúgó rendszer félremagyarázását, amit nem értek, nem érzem helyénvalónak. Ez a sztori nem dokumentumfilmnek készült, ez egy játékfilm, ami erősen kacsingat a realitás felé. Gondolom, nem egyedül vagyok azzal, hogy imádtam minden percét, minden képkockáját.

hbo-besugo-1.jpg

A rendező fejében már évek óta zakatolt egy történet a gulyás-kommunizmus fiataljairól, majd ismeretlenként esélyt adtak neki a csatornánál, hála érte. Nem olyan régen volt, amikor iskolaköpenyben skandáltuk az úttörők 12 pontját, hallgattuk újra és újra a mozgalmi dalokat és gyerekként fogalmunk se volt arról, hogy mennyire mocskos időket éltünk. Azok, akik emlékeznek gyerekként, fiatal felnőttként ezekre az időkre, azért, akik most fiatalok és szeretnék megismerni szüleik életét, azért nézte szívesen péntekenként Karcsi, Geri és Zsolt egyetemista életét a Killián Kollégiumban.

Örülök annak is, hogy előkerült a téma, bemutatja hogyan működött a szocialista rendszer, mire épült és hogyan tartotta fenn magát, még ha nem egyezik néhány apróság a valósággal, de megmutatja azt a fojtott, fülledt atmoszférát, bezárt világot, kétértelmű vagy átértelmezett dolgokat, amikhez volt szerencsénk. Azért volt elviselhető, mert nem tudtad, hogy van jobb is. Beleszülettél a nagy magyar valóságba, próbáltad értelmezni a szabályokat, vagy sikerült vagy nem.

Gerit (Váradi Gergely) felveszik az egyetemre, elbúcsúzik szüleitől, vonatra száll, ahol megfenyegetik, beszervezik. Jelentenie kell egyetemista társairól, akiket még nem is ismer, legfőképpen vezérükről Száva Zsoltról (Patkós Márton). Kiss Imre (Thuróczy Szabolcs) tartó tisztjével szorosabb kapcsolatba kényszerül, folyamatosan feladatokat kap, adatot kell szolgálnia. Hogyan oldja meg Geri ezt a helyzetet, erről szól a 8 részes sorozat. Megismerjük a kollégium életét, a fontosabb arcokat, a nyugati cuccokat áruló Mátét (Varga Ádám), a köntösben járó Karcsit (Borbély Richárd), az ex focista Barnát (Lengyel Benjámin) és a lányokat, a gyönyörű Katát (Szász Júlia), az okos, sőt még okosabb KISZ-tag Adélt (Hermányi Mariann), a vagány Juditot (Szőke Abigél).

De a legnagyobb epizódszerep-kedvenc, az egyetemi tanárt alakító Hajdu Szabolcs, aki egyes filmes jeleneteiben oltári hiteles megkeseredett ember. (Nincs itt sem kihallás a jelenlegi helyzetre.) Geri apja Gyabronka József icipici szerepében is hatalmas, Mácsai Pál, Kata apjaként nyálasan unalmas, kár érte.

A sorozat hatalmas értéke a sok ismeretlen fiatal színész nagyszerű alakítása, kár az öregek rutin megmutatkozásáért, hisz mögöttük is tucatnyi ismeretlen, filmben sosem látott művész van. Mácsai, Thuróczy igazán kiválóak, de a csapból is ők folynak. Amiért annyira szerettük még, az a miliő, amiben lubickolt a film minden egyes perce. Tárgyak, épületek, autók és ruhák, frizurák és bútorok, sárga Zsiguli és Trapper farmer, Fa szappan és Traubiszóda ég veletek, Centrum szatyor és tej-kiöntő, zacskós kakaó meg Symphonia Ászok sörrel.

A végére hagytam a legélvezetesebbet, a sorozat főcímdalát és a háttér-zenéket. Boldogság volt újra hallgatni az Európa Kiadó, Kontroll Csoport, Edda, Karthágó, KFT, Piramis dalait. Mocskos idők, titkos szerelmek, piszkos utcák, tiszta dallamok és bábú vagy, szállj fel magasra és 2 Ft ez a dal, emléked fogva tart.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr4917843225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása