sorozat # film # könyv # színház

Sötétben c. film két lépésben mattot ad...

2018. május 28. 19:24 - gulyásmelinda

A Sötétben című német-francia film nehezen emészthető, mint a klasszikus török döner. Van benne német nyersanyag, török saláta, bolgár szósz, görög sajt, lehet magyar paprika is, a végeredmény pedig 21. századi mérgező gyorséttermi kaja. Forr a levegő és az aszfalt Németország török negyedében, csendesen dolgozik a gyűlölet. Látszólag békésen tolja biciklijét a csinos fiatal lány, vidáman játszik fiával a török apa az irodájában, az anya éppen kiáztatja fáradt testét, amikor minden megváltozik egy pillanat alatt.

Fatih Akin török-német rendező igazán időszerűen jött elő ezzel a filmmel, amiben nincsenek borítékolható válaszok, semmi sem fekete vagy fehér, nincs jó vagy rossz, csak az élet van. Drogos múlttal, tetovált testtel és letöltött büntetéssel robban az áldozat, majd jól fésülten és szőkén nyaralgat barátnőjével a görög tengerparton a megbízható és precíz, de robbanékony fiatal. Egy fiatal anya egyedül marad, teljesen egyedül marad a fájdalmával, nem hisznek neki, családja ellene fordul, barátai amit tudnak segítenének, de már nincs mit.

Nincs vége az elviselhetetlen fájdalomnak, mert megindul a nyomozás, majd a tárgyalás, aztán az ítélethozatal. Minden részletre kiterjedően választ kapunk a robbantás részleteiről, a szétszakadó testekről, a megmaradt nyomokról a bírósági ülésteremben. Itt az első lépés Katjának, a bemattolás első lépése, a precíz és pontos ügymenet, csók a szerveknek, fontosak vagyunk és szimpatikusak. Így működik olajozottan a német társadalom, fény derül mindenre és mindenkire.

Megszületik a döntés, amely itt meghúzza második lépésben a mattot a nőnek. Vége. Nincs tovább, de a másik sakktáblán nyerő félben vannak a fehér bábuk. Vagy mégsem? Taktika? Sors? A film megad egy választ, nem ítél és nem ítéltet. Csak egy történet volt, egy játszma, egy aljas játék. Ki-ki döntse el, milyen szabályok szerint játszik a sakkban, kire vonatkoznak a szabályok, és ki itt a döntőbíró.

Nagyon hétköznapian nagyszerű film, megdöbbentően jó alakításokkal, sötét látásmóddal, igazat mondóan. Messze kiemelkedő Katja szerepében Diane Kruger, magával ragadóan esendő, de bátor és harcos útra terelik a névtelen és gyáva vitézek. Nincsenek nyertesek.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr4514006912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása