sorozat # film # könyv # színház

Bigbug

2022. március 06. 17:08 - gulyásmelinda

A Netflix 2022-es újdonsága a Bigbug olyan, mint a magyar foci. Minden adott ahhoz, hogy nagyszerű élményt adjon, mégis csalódást okoz. Ott vannak a túlfizetett focisták, a vadonatúj stadionok, híres edzők, mégis hatalmas kudarc az egész 90 perces produkció. A Bigbug c. filmhez adott a jó rendező, a nagyszerű színészek és az elképzelés se rossz, a díszlet lenyűgöző, van néhány kapitális poén, mégsem ad felemelő élményt. Úgy állsz fel a film után a fotelból, mintha nemzetközi selejtezőn kiesett magyar válogatottat nézted volna, ráadásul sör nélkül.

gqpcr1k8nk6ny1vhijywaharnlq.jpg

Jean-Pierre Jeunet francia rendező már letett az asztalra néhány nagy klasszikust (Amelie, Hosszú jegyesség, Alien 4.), most mégsem durran nagyot a 2045-ben játszódó utópia-paródia vagy robot-romantika. A történet végig egyetlen hiper-szuper lakóházban játszódik, ahol az elvált Alice (Elsa Zylberstein) él kamaszlányával, Ninával (Marysol Fertard) és 4 darab háztartási robottal. Ide érkezik Max (Stéphane De Groodt) szintén tizenéves fiával Leoval (Helie Thonmat), aztán befut a volt férj Victor (Youssef Hajdi) fiatal barátnőjével, Jenniferrel (Claire Chust), átjön a szomszédasszony Francoise (Isabelle Nanty) is Toby kutyával, és Greggel (Alban Lenoir), az edzőrobottal, akinek más funkciója is van.

Alice kissé régimódi háziasszony, kézzel ír, ami valami igazán retro képesség, mint ma a horgolás-kötés és könyveket olvas nagymamája hagyatékából, Max pedig igazán romantikusan csapja neki a szelet. Váratlanul fellázad a Yonyx-robotvilág, így automatikus lezárnak a páncélozott poliüveg-ablakok, a társaság a házba szorul. Nehezíti a helyzetet, hogy a klíma is rakoncátlankodik, hol elviselhetetlen meleg van, hol fagyasztó hideg.

A négy robot elhatárolódik a központi lázadástól és az emberek mellé áll, próbálnak humánusak lenni. Érzelmeket és vicceket tanulnak, tanulmányozzák a könyveket, mitől ember az ember. Monique (Claude Perron) a háztartási robot folyamatosan készíti az ízletes grill-tücsköket és gilisztakekszeket, próbál nő lenni, egyre sejtelmesebb mosollyal szól Max felé. Einstein a nyolc póklábon járó régimódi masina és Nestor a takarítórobot Nena babarobotjával szövetkeznek, hogyan segíthetnének embereiknek.

Amikor már egy Yonyx a lakásba hatol, kavarodik egy kis csetepaté, míg egy egyszerű kozmetikai eszközzel és két csavarral sikerül hatástalanítani az android-katonát. Vajon megmenekül-e a társaság, kinyílik-e az ajtó, lesz-e az ember opcionális, kiderül a történet végén.

Milyen íze van a hízott ember-májnak, jön-e az 50. covid hullám háromhavi teljes zárlattal, ez valami vicc, vagy a valóság? Mi a változó hangerejű légzés, milyenek az emberi ígéretek és az illusztrált Káma szútra Alice könyvtárában, megtudható, ha előreutazunk Jeunettel 23 esztendőt.

Ez a paródikus sci-fi idétlen lakótársakkal és érzelmes robotokkal rengeteg kihagyott ziccerrel felér egy magyar focimeccs-élménnyel.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr9117773348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása