sorozat # film # könyv # színház

The Lunchbox, avagy a szerelmetes éthordó dobozok

2018. július 28. 19:20 - gulyásmelinda

Ez az indiai film látszólag arról szól, hogyan jut el több ezer ételhordó doboz a megfelelő helyre. Megnehezíti a helyzetet a milliós nagyságrendű város, a kaotikus közlekedés, az írástudatlanság és még sok minden. Angol tudósok és királyi többesek tanulmányozták ezt a több dimenziós és átláthatatlan rendszert, ahol mindig időben megérkezik a férj munkahelyére pontosan és melegen a feleség ízletes főztje. Hibalehetőség kizárva. Azaz, a kivétel erősíti a szabályt és az izgalmakat, mégiscsak elkeveredik egy spenótzöld élelhordó dobozocska, benne a házasságot felfrissítendő elixírrel.

A gyönyörű és magányos feleség főztje célt téveszt, és a korosodó özvegy hivatalnok ízlelőbimbóin keresztül az éhes gyomrába kerül. Hamarosan kiderül az igazság, de a téves küldemények jönnek-mennek továbbra is, majd finom kis levelekkel egészülnek ki. A háttérben besegítenek a láthatatlan felső szomszéd rikácsoló tanácsai és a hivatalnok kissé bőbeszédű segédje. Ha már a főszereplők nem annyira beszédesek, inkább írogatósak, akkor locsogjanak a többiek. Mi sül ki ebből? Finomabbnál finomabb ételkülönlegességek, ízletes csodák, fűszeres gombócok színes mártásban, nyálcsorgató pillanatok.

Mégsem egy gasztró élmény a sztori, se nem egy édes-bús történet, na jó mégis van benne mindkettő, hanem egy kis indiai kalóriabomba ételszelet, azaz életszelet. Fahéjas-mézes-currys filmélmény, éhesen nem ajánlott nekiállni.

A férfi főszereplő (Irrfan Khan) zseniálisan alakítja a megkeseredett irodista szolgalelkű kisembert, a szépséges és elhanyagolt feleség (Nimrat Kaur) hitelesen hozza a tradicionális háziasszonyi gondolkodást és gondoskodást. Vajon ebben a szigorúan rendszabályozott életben egymásra talál-e ez a két ember? Több százezer ételhordó indul útjára minden délelőtt, és mindig odatalál a feladó párjához. Több százezer pillantás és érzés és szó indul el az éterben, de vajon megtalálja-e  a párját mind?

A lakás akkor válik otthonná, ha megtölti a frissen sülő lekváros bukta, töltött káposzta, húsleves, vagy lecsó illata. Aki annak főz, akit nagyon szeret, annak belefőzi saját szívét-lelkét. (Kivételt képez a főzni nem tudó, szerelmes friss házasok esete, az ehetetlen tészta, sületlen hús és ízetlen paprikás krumpli élménye.)

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr214147199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása