sorozat # film # könyv # színház

Nyitva c. magyar filmben (majdnem) mindenki félrelép...

2018. október 28. 20:32 - gulyásmelinda

Nagypál Orsi rendezésében mutatták be a Nyitva c. magyar filmet, ami műfaját tekintve romantikus komédia vagy párkapcsolati dráma, vagy egy szabadgondolkodású  kapcsolatterápia. Nos hát miről is van szó? Egy harmincas fiatal pár kissé unalmassá váló testi kapcsolatát szeretné frissíteni, megmenteni.

Látni rajtuk, mennyire egy húron pendülnek, működött még valamikor az a fránya kémia közöttük, de valahogy elillant, mint az a bizonyos kristályos szénvegyület, büdös kámfor, itt hagyva a közös punnyadást, csíkos-gombos-pizsamás ágyban sorozatnézést. Mindketten érzik nem lesz ennek jó vége, ezért listát írnak a nagy közös megújulásra (ez a legjobb rész).

A szavakat tettek követik és megindul a gépezet, meglódul a fantázia. Először apró kicsi technikai segítséggel bénáznak, majd egyre több és vadabb ötlettel jönnek elő, innen már nincs visszaút, a szellem kiszabadult az unalmas franciaágyneműtartóból. Idegen személyek is bekapcsolódnak a társasjátékba, hol legálisan, hol nem. Persze ott vannak a barátok és barátnők, akik bölcs gondolataikkal kontráznak rá a fejleményekre. Játszótéri kismamák két szoptatás között, férfi kollégák a zöldbabfőzelék fölött a rövid ebédszünetben, rúdtáncóra után a bevállalós új ötvenes barátnők adnak jó tanácsot, merre tovább.

Mindezt rendkívül humorosan, de nem abból a vegetatív életműködés fajtából, hanem az őszintén hitelesből. A film legnagyobb erénye nem a fiatal izmos úszómester teste, hanem pontosan ez, a nyers őszinteség, ami szokatlan és vicces. Két olyan fiatal a főszereplő, akiknek ez az első főszerepük, és így duplán tapasztalatlanok, új utakat törnek, és nyitnak másoknak (is). Radnay Csilla játssza Fannit, a kislányosan naív anyakönyvvezetőt, aki szédítő démonná változik a mosdóban, Kovács Lehel pedig Bálint, a fehér köpenyes urológus, aki közelebbi kapcsolatban van férfitársai altestével, és a csinos rezidens kislánnyal. A munkahelyi jelenetek különösen ütősre sikeredtek, kihasználva a közös testi-lelki pontokat.

Szokatlan témában falakat döntöget, néma problémákat hangosan kibeszél, vad ötleteket kivitelez, belefáradt testeket felüdít, felmelegít kapcsolatokat, új utakat és mást is nyitogat. Izgalmas előjátékok és tartalmas utómunkálatok teszik nagyszerűvé ezt a történetet. És ott vannak a szédítő mellékszereplők, Péterfy Bori a vagány, mindenre nyitott dekoratív negyvenes, Ötvös András a macisan irigykedő papucs kolléga, Tenki Réka a szoptatási tanácsadó kismama, Brasch Bence a kigyúrt úszómester, aki nem csak a vízben segít, Jordán Adél a kisgyerekes irigykedő, a vadítóan feszes tűzpiros ruhás járókelő Ónodi Eszter és az elmaradhatatlan füttyögető útjavító munkások. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr5314329061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása