sorozat # film # könyv # színház

Apokaliptikus Budapest tárul fel az X- A rendszerből törölve c. filmben

2018. november 06. 19:42 - gulyásmelinda

Nem lehet oka panaszra annak, aki kíváncsi az új magyar filmekre és vállalja, hogy hamar megöregszik. Így is, úgy is megtörténik szerencsés esetben az emberrel ez a folyamat, függetlenül a ránctalanító kenceficék mennyiségétől. Jönnek, jönnek ezek a filmek, egyik jobb mint a másik, az ember csak kapkodja a fejét. Remélem, legközelebb sikerül meghalnod, Nyitva, Egy nap, A gyűjtő és itt van Ujj Mészáros Károly új filmje, X- A rendszerből törölve. Ujj új filmje. Haha.

A rendező az első filmjével már dobott valami különlegeset a Liza, a rókatündérrel, aminek nem is lehet meghatározni a műfaját. Romantikusan eltalált retardált krimi paródia, vagy valami hasonló, mégis összejött benne a lényeg. Ennél a második filmjénél is nehéz megválaszolni a minek nevezzelek kérdést. Utópikusan és apokaliptikusan hazai helyzet-szösszenet, egy valaha szebb napokat látott szöszke nyomozólánnyal.

Fővárosi toronyépület alagsorában folyik a papíralapú nyomozómunka, van ilyen is, a depressziós, pánikbeteg, bedőlő lakáshiteles egyedülálló rendőrnő végzi a munkáját. Évának vannak jó tulajdonságai is, alapos, meglát olyan összefüggéseket a halálesetek között, amit nem néznek jó szemmel felettesei. De új tag érkezik a csapatba és milyen meglepő, segít kideríteni a közös pontokat a halálos kutyatámadás, az önakasztás és más véresen komoly dolgok között. Viccesen morbid felfedezni győri színészeket számukra kevésbé előnyös élethelyzetekben, alapozó smink nélkül.

Nagyon újszerűek a fordított városi légi felvételek, zűrzavaros nem oly távoli jövőkép kis hazánk aszfalt lakóival, védő-óvó egyenruhásokkal, az oktatás magaslatán ugrani készülő elkeseredett kamaszlánnyal, a haláltusáját vívó, beszélni már képtelen utolsó áldozattal.  A részleteket nem szeretném kibontani, logikusan összerakott izgalmas magyar krimi.

Hasonlít valahogy a skandináv szürke égboltos nyomozós történetekre, az apokaliptikus sci-fikre, hátborzongató hangulatú pszichopatás bűnügyekre. Balsai Móni karikás, kialvatlan szemekkel is jó, Schmied Zoltán az új tiszt a csapatban, Básti Juli rövidke direktori szerepben is hatalmas, Hámori Ildikó nagyszerű, Szirtes Ági újszerű a szerepben, Kulka János testhezállóan nyögdécsel, és a győriek is hitelesen haldokolnak  nyúlfarknyi szerepükben.

A városi róka pedig elfogyasztja jól megérdemelt nyúlvacsoráját.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8614356867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása