sorozat # film # könyv # színház

Mirai-Lány a jövőből c. rajzfilm egy kisfiúról és a múltról (is) szól...

2019. január 18. 20:00 - gulyásmelinda

Mamoru Hosoda írta és rendezte animációs film gyerekekről szól, de nem gyerekeknek, inkább felnőtteknek, gyakorló szülőknek, nagymamáknak, vagy bárkinek, aki lehajol egy kis törpéhez, hogy válaszoljon neki, vagy csak bekösse a cipőfűzőjét. Gyönyörűen és varázslatosan megrajzolt film, aminek különleges élménye a japán nyelv is, magyar felirattal.

Csalóka a cím, ez a rajzfilm nem Mirairól szól, hanem Kunról, a család elsőszülöttjéről, akit a filmelőzetesekben és kritikákban mindenki elkényeztetettnek nevez, ami azért túlzás, csak egyke. Az apró négyévesnek kistestvére születik, ami azért megesik minden bátrabb családban, és a királyfi helyzete alaposan megváltozik, már senki sem figyel rá, húga körül forog minden. Persze ez nem újdonság, a család kutyája ugyanezt érezte Kun érkezésekor is, amit tudtára ad a fiúnak az első hiszti után rögtön.

Hogyan sikerül túlélni ezt a magára maradt négyévesnek, erről szól a bájos film. Kun segítségére sietnek ősei a családi legendáriumból, vagy az otthoni mesékből, és talán hozzájárulnak a közös gének, a generációkon átadott képességek és tapasztalások is. Így kerül elő a háborús veterán dédapa, egy legendás lánykéréssel, a rendetlen anyuka kislányként, és a kissé összerendezetlen és bátortalan apa kisfiúként. Jön Yukko is, a ház hercege, aki tulajdonképpen a négylábú házőrző kissé alternatív művészváltozata.

Megjelenik Mirai is a jövőből, hogy segítse a kis bátyja életét egyenesbe hozni, hogy előbb-utóbb megtalálják egymást a testvérek. Így három dimenzió fog össze az óvodásért, hogy a hősies múlt és a biztató jövő segítségével elviselhető legyen a keservesnek tűnő jelen. Mindez a 120 cm-esek szemszögéből bájosan hitelesen, sok hisztivel, egy komplett játékvasúttal és furcsa japán szokásokkal, hogy újra olajozottan és hajszálpontosan suhanjon a sinkanszen a maga négyszáz kilométer per órájával.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6714571338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása