sorozat # film # könyv # színház

Egy fül, sok pia és egy Virág, az összesen három kortárs magyar műremek...

2019. január 21. 18:56 - gulyásmelinda

Valahogy megtaláltak így egymás után ezek az írások, talán nincsenek véletlenek, és még valahol össze is kapcsolódnak, ha máshol nem, a könyvtár polcain, a K betűhöz elég közel van a L, az E meg amúgy is beelőzött két könyvutcával. Három kortárs magyar író-költőről van szó, akik többnyire a rímeket faragják, de néha prózába is belevágnak. Erdős Virág A merénylet, Karafiáth Orsolya Szirén, Lackfi János Levágott fül című munkáiról van szó. Azt gondolom, mindegyik igen különleges, értékes mű, amely szókimondóan durva társadalmi látlelet napjainkról. Szóval gyémántosan csillogó durva murvakövek. Igen, ezek vagyunk mi, itt és most, egy levágott emberi fül az ablakpárkányon, egy alkoholista nagymama a kocsmában, három feltámadt nő a fekete ponyva alatt, meg néhány torzszülött a családban, és a minden otthont átjáró tévéadásokban nyomott modern reklámimák.

Betűrendben haladva Erdős Virág drámáinak szereplői brutálisan morbidok, nevetni kell a lehetetlen helyzeten, hogy aztán sírjunk a felismerésen, ajjaj ezek mi vagyunk. Mennyire képmutató egy banda ez a mai társadalom, azonnal kizökken a komfortzónájából, ha valami furcsát és megmagyarázhatatlant talál itt és ott. Nagyon abszurd humor, gyomorforgató párhuzamok és rengeteg szóvicc. Pl. "A pályaválasztási tanácsadóban kérdezik a tanácstalan szülőket, hogy milyen pályára szánták magzatjukat, hát Föld körüli pályára, de sajnos már az első körben kiesett, jött a felelet."

Karafiáth Orsolya Szirén című regénye az alkoholról szól, hogyan éli meg egy kislány anyja és nagymamája titkolt és brutális alkoholizmusát, majd szép csendesen ő is erre az útra lép. Rengeteg titok és hazugság van a három nő életében, megannyi megalázó gyermeki történet. Olvasva sokszor arra gondoltam, olyan nincs, hogy a tűpontos érzések annyira betalálnak, csak megélt helyzetekből lehet ilyeneket leírni. Riportokból és beszélgetésekből kiderül, sok az önéletrajzi elem benne, ami így felvállalva, de anélkül is előnyére vált a könyvnek.

Lackfi János Levágott fül című második regénye egy kamaszfiú szerencsétlenkedéseiről szól, amibe ártatlanul kerül, és sok-sok veszélyes kaland és hazudozás után sikerül kikecmeregnie. Vagy egy oknyomozó riport, hogyan került egy szőrös emberi fül az ablakpárkányra, ki tette oda azt? Beüt a szerelem is, a vagány vak Lili személyében, aki kellően beszól látó társainak, nem hagyja magát. Rendkívül mozgalmas és szókimondó fiatalos történet, telis tele humorral és fordulattal, melynek a végén meglesz a gombhoz a kabát, pardon, a fülhöz a fej. A könyv egyetlen oldalán annyi nyelvi lelemény van, amennyi máshol egy egész regényben sincs.

Három szerző, három mű, három magyar igazság. Egy fül, sok pia és egy Virág. 

 

kepek_konyvek.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8614578856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása