sorozat # film # könyv # színház

Lilike, Lea, Daru, Juszti mama, Misi, Jancsi, Béni és a többiek

2019. március 20. 20:35 - gulyásmelinda

Ismét három könyv, legalább háromszázharminchárom történet, az elmúlt évtizedekről, az elmúlt évekről. Majdnem mindannyian valós szereplők, itt és ott élnek a szerző körül, vagy pontosan a szerzőben, vagy épp a szerzőtől származnak remélhetőleg. Karafiáth Orsolya Kicsi Lili című regényéből Grecsó Zoltán Harminc év napsütés novellagyűjteményéből és Varró Dániel Aki szépen butáskodik családi naplójából bújtak elő a fent nevezett kicsi és nagy szereplők. Vannak köztük egészen fiatalok, pici csecsemők, vannak idős nagymamák, vadító harmincas nők, bátortalan kamasz fiúk és dackorszakuk teljében élő öntudatos óvodások no és drámatagozatos világmegváltó gimnazisták is. Lapozzunk hát bele életük egy-egy fejezetébe.

Karafiáth Orsolya Kicsi Lili című regényének főszereplője, mily meglepő, nem kicsi és nem Lili, hanem a szerencsétlen és vesztessé vált Lea, az ő életét követjük nyomon, hol kicsi gyerekként, hol kamaszként, hol irodai alkalmazottként. Szinte csak nők veszik körül Leát, akit szavaikkal és romboló mondataikkal teljesen az ujjuk köré csavarnak. Hogyan válik Leácska  alkoholista kamasszá, hogyan keveredik tanárnője karjaiba, majd főnökasszonya ölébe, erről szól ez a vagány és pimasz történet. Orsi ismét szókimondóan és életszagúan gyúrja egybe a nőket a könyvében a szó szoros értelmében. Megint csak az az érzése az olvasónak, hogy az írónőnek nem csak a képzelete szárnyalt.

Grecsó Zoltán sokkal visszafogottabb stílusban meséli el az ő sztoriját, a vidéki kamasz fiú szerencsétlenkedéseit, az első óvodai szerelemtől, az alkoholista apán és a maradi rokonokon át az érett fővárosi férfiig húzódó kanyargós mézes madzagon keresztül. Nem folyamatos regényt olvashatunk, hanem apró, de annál sokkal jelentősebb pillanatokat élünk meg. Valahogy mindig kinyit egy-egy dunsztos üveget Juszti mama kamrájának stelázsiájáról, hogy beleszippanthassunk  és elbóduljunk a roppanós csemege uborka savanyú szagától, a vághatóan kemény szilvalekvár hamvas illatától, a hófehér gyöngyhagymák apró golyóbisaitól és az elmaradhatatlan kajszi narancssárga izzásától. Daru felmenőinek sorsa konzerválódott ezekben az üvegekben.

Varró Dániel Aki szépen butáskodik című apanaplójában viccesen és őszintén végig kísérhetjük a fiatalember első apává válását, majd később második és harmadik kisfia megszületését is. Ja kérem, három legénykével Misivel, Jancsival és a kis Bénivel eléggé bonyolulttá válnak az egyszerűnek induló reggelek is. Mitől válik mégis élvezetessé a történet? Dani olyan komolyan veszi egészen icipici gyermekeit és azok öntudatra ébredését, hogy az egészen egyszerű testi szükségletekből is komoly filozófiát épít fel. Vállalja önmagát, városi létét, személyiségének el nem hanyagolható gyenge pontjait is. Rengeteget tanul a kicsiktől, figyeli apró rezzenéseiket is, és próbálja rendezni a folyamatos harci történéseket a nappalijában. A beszélni tanulás lépcsőfokain vidáman bukdácsol a kis család és az olvasó is. Újra és újra rácsodálkozhat a komoly felnőtt a pici gyerekek egyszerű és nyílt gondolkodásán, szókimondásán: "aki szépen butáskodik, kap palacsintát!"

kovdgk.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr9614701896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása