sorozat # film # könyv # színház

Pécsi szál c. film hangja és fénye

2019. május 11. 19:43 - gulyásmelinda

Ha Lévai Balázs neve valahol felbukkan, akkor ott rockzene van. Mivel nem énekel és a húrokat sem pengeti, a ritmusérzéke pedig bizonytalan, vagy könyvet ír rockzenészekről, vagy tévéműsort készít dobokról és basszusról, most pedig dokumentumfilmet csinált pécsi zenészekről. A dokumentum elnevezés csak annyiban állja meg a helyét, hogy a szereplők önmagukat alakítják, de az esemény egy tudományosnak induló vicces sztori. Valamint annyiban dokumentarista, hogy Pécs hitelesen hozza önmagát. Nem kellett díszleteket építeni, sem más helyszíneken forgatni, Pécs egyszerűen olyan pécses.

Nézzük a sztorit, a költői kérdést: miért van annyi jó zenekar Pécsett? Világviszonylatban is magas az egy főre jutó Kispál/30Y/Halott pénz/ Punnany Massif/Junkie Jack zenészeinek száma ebben a baranyai városban. Lévai ráküldi a rockerekre a gemenci szarvasok helyett Szabó Simon (Szabó Simon) fővárosi oknyomozót, aki egy bájosan tudományos doktornővel (Pallagi Melitta) karöltve próbálja megfejteni a költői kérdést. Na már most a költői kérdés attól költői, hogy nem kérdés, vagy nincs rá válasz. A film végére a néző megtudja, hogy megtalálta-e a választ, vagy nem is kérdés ez.

A film a keresésről szól, az uránbánya kisugárzásától az ősapa motívumig elég sok zavaros és izgalmas rejtélyt kell megfejteni és éjszaka feltárni/feltörni, vért fakasztani, nyálat csorgatni, hajat tépni (ennél a pontnál Simon kiesik). Megszólalnak persze azok is, akikről szól a történet: Lovasi András, Beck Zoli, Marsalkó Dávid, Járai Márk, Felcser Máté, Farkas Roland és a többiek. Minden énekkaros Emma nénije, a tangóharmonika nagymesterei, az olasz ősapa, az izlandi barátnő és az utca embere.

Korábbi irományaimból kiderül, hogy Szabó Simont nagyszerű színésznek tartom és azt is elárulhatom, hogy 1-2-3 évig biztosan "Ha az életben nincs már több munka" kezdetű Kispál szám volt a csengőhangom, ma is ugrok szinte az első taktusokra. Ezeket az elhanyagolhatóan elfogult szempontokat figyelembe véve a film jó, bár nagyon hiányolhatóak a koncertbejátszások, van benne ugyan néhány percnyi, de sokkal élvezetesebb lett volna belőle több. Sokkal több.

Csak hang legyen és fény...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1214821080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása