sorozat # film # könyv # színház

A homár c. filmben még mindig homárnak lenni a legjobb...

2019. július 23. 17:11 - gulyásmelinda

A film 2015-ben készült, görög-angol-ír-holland-francia koprodukció és 118 perc. Eredeti címe The Lobster, a cannes-i filmfesztiválon a zsűri díját nyerte el. Csak olyan nézőknek ajánlott, akik szeretik a bizarr és meghökkentő történeteket, nem akadnak ki a szokatlan társadalmi szabályokon, "vidám" hotel elvárásokon. Van benne görög felelőtlenség, angol humor (még keresem a poént), ír zöld gyep és zord időjárás, holland esőkabát és francia pajzán fekete harisnyatartó. Valahol a közeljövőben játszódik, amikor mindenkinek szigorúan párosan kell élnie.

a-homar-2015-3-800x445.jpg

Egy hotelban laknak az egyedülállók, akiknek 45 napjuk van arra, hogy társra találjanak, különben állattá változtatják őket. Mindenki dönthet, milyen állat szeretne lenni, főhősünk David (Colin Farrell) homár szeretne lenni, eléggé el nem hanyagolható szempontokat figyelembe véve. A hotel melletti erdőben így kevésbé őshonos állatok jelennek meg random jelleggel, póniló, kutyák, tevék. A hotelban mindenki egyen öltözetben egyen viselkedéssel próbál hasonszőrű társra lelni, különböző taktikákat követve.

Közösségi kötelező program az erdőben a lázadók levadászása, melyért bónusznapok járnak. Miután Davidnek elege lesz ebből az egészből, az erdőben a lázadók közé keveredik, akik megrögzött egyedülállók. Nos főhősünk a társkeresők klubjában magányos maradt, a szinglik csapatában szerelembe esett. Azonban az erdei szabályokat vérrel és hússal írják, így többszörösen bonyolult helyzetből kell kilábalniuk és kiásni magukat.

A történet megdöbbentő, sokszor lehidal tőle a néző, nem hiszi el, amit lát, nem érti, amit hall, ezek az első sokk hatások. Elgondolkodik azon, kinek jutnak eszébe ilyen agyament dolgok és miért. Ez a második sokk hatás. A film megnézése után viszont elkezdenek csikorogni az agykerekek, a néző a jobbik esetben elgondolkodik a látottakon. A történetnek a célja az, hogy üssön fejbe és nézz magad köré. Felnagyítva, eltúlozva és kifigurázva ez a sztori mi vagyunk vagy mi leszünk.

A Magányosok Hotel szabályzata szerint terítsd le embertársadat és megjutalmazunk, ha eltérsz a házirendtől megbüntetünk, csinálj úgy, hogy mindenkinek jó legyen, különben vége az emberségednek (szó szerint) és kutyául érzed magad hamarosan vagy homárul. Nagyon beteg történet, de társadalmunk betegsége ez, kalapáccsal fejbe verés. Nem vesszük észre, pedig kiszúrja a szemünket a rossz irány. Vajon kiszúrja-e a szemét a mosdóban egy éttermi késsel David, hogy együtt maradhasson szerelmével?

Colin Farrell és Rachel Weisz a két főszereplő, kiválóan alakítják alacsonyrendű/szolga szerepüket, kapcsolatuk kibontakozása, mely nélkülöz minden romantikát és naplementét, érzelemmentesen is érzelmes. Virágcsokor és szívecskék helyett döglött nyúl és karjelzés a szerelmi vallomás, vetett ágy helyett marad a sáros avar. Szerelmük túléli-e a világot a világtalansággal?

Ebben a sztoriban megváltás homárnak lenni, mert akár 100 évig lebzsel vidáman a tengerben élete végéig nemzőképesen. Hajrá kis homárok!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr3914975540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása