sorozat # film # könyv # színház

Gösta egy földre szállt Teréz apu...

2019. augusztus 01. 18:20 - gulyásmelinda

Az HBO GO új 12 részes sorozata a Gösta (ejtsd Jöszta) bepillantást ad egy svéd gyermekpszichológus munkájába és életébe, ő lenne a címadó Gösta. Mielőtt mindenki arra gondolna, hogy arra megy ki a játék, hogyan oldja meg az unatkozó svéd tinik életét Gösta, elárulom, nem erről szól ez a sorozat. Persze van benne ez is, de nem ez a lényeg.

gosta2-990x556.jpg

A lényeg az, hogy Gösta (Vilhelm Blomgren) egy földre szállt angyal, egy skandináv Teréz apu. Nem játssza meg magát, egyszerűen jó ember, minden szembe jövőnek segít. Segít a kolduló asszonynak, a depis kamaszlánynak, a bevándorlóknak, a barátainak, a munkatársainak, a szüleinek, szóval mindenkinek. Vidéken próbálja elkezdeni önálló életét, egy erdő közepén bérel egy kicsi házikót. A ház mérete pont megfelelő számára, kényelmesen elfér benne az első részben. A tizenkettedik záró rész elején már egy kicsit szűkös a hely mindannyiuknak, akik odakeveredtek. Talán csak egy jávorszarvas hiányzik még a házikóból.

Gösta mindenkinek szeretné megoldani a problémáját. Beköltözik hozzá egy hazájából elüldözött szótlan menekült, Husszein,  aztán önmagát kereső szerelme, Melissa (Amy Deasismont),  váratlanul megjön idióta apja (Mattias Silvell), aki megrekedt hippi korában. Az otthonról megszökött tini is itt van, Saga (Clara Drake),  és hogy teljes legyen a család, az elvontan morbid anyuka (Regina Lund) is befut. Kellene még egy kutya (Bolyhos) is a sztorihoz, meg egy hajléktalan srác egy vidáman feszítő fikusszal (nem biztos, hogy fikusz). Érkezik még az alkotói válságban zenélő barát Jonas (Gustav Berg) is.  Így válik teljessé a csapat ahhoz, hogy a világ összes hülyeségét véghez vigyék.

Nagyon meghökkentő és infantilis a sorozat elsőre, de  valahogy felveszi a néző ezt a skandináv lazulós zöld ritmust, aztán már együtt izgul Gösta magában rekedt családjával, akik teljes mértékben kihasználják a csupaszív fiatalembert. Mindenki keresi önmagát korra és nemre való tekintet nélkül, és Göstában látják a megoldást, aki rendületlenül tekeri kerékpárját fényvisszaverő mellénykében és biztonsági sisakban. A munkahelyén is neki kellene megoldani a magányos kolléganő szerelmi életét, a halogató főnök döntését, az unatkozó, mobilozó, terrorizáló svéd kamaszok lelki életét.

Valahogy beszívja a nézőt egy idő után a sorozat, és biztosan sokan lesznek, akik teljesen nézhetetlen matinénak tartják. Igaz, nincs benne semmi rendkívüli, nem mentik meg a bolygót, meg nem derítik ki azt, hogy ki a gyilkos, meg Gösta apjának személyét sem kell keresni, mert jön magától, és kincsek sincsenek elásva hátul a kertben, csak egy ártatlan kis kültéri zuhanyzót vernek szét a sorozatban, azért érdemes bepillantani Gösta életébe. Halász Judit után szabadon, vannak még jó emberek...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr5114989196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása