sorozat # film # könyv # színház

Megbocsátasz valaha? c. film igaz történetének hamis levelei

2019. október 15. 20:43 - gulyásmelinda

A 2018-ban készült amerikai életrajzi dráma Lee Israel írónő valóságos életét mutatja be az általa készített hamis leveleken keresztül. A film eredeti címe Can You Ever Forgive Me, három Oscar jelölést is kapott, bár nem ő lett a befutó, mélyen elgondolkodtató történet egy minden szempontból anti-hőssel. Az elfeledett és lecsúszott írónőt Melissa McCarthy alakítja rém hitelesen és ebben nagyszerű társa a szintén szétesett életművészt formáló Richard E. Grant. A film kiválósága nem a kissé lapos történet, hanem e két színész sziporkázása.

can-you-ever-forgive-me-001-cyefm-00024-r-rgb_ewmp.jpg

Lee Israel a 70-es, 80-as években sikeres írónőként alkotott, számos életrajzi könyve az eladási listák élén szerepelt, Katherine Hepburn vagy Estee Lauder igazi arcát mutatta meg az olvasóknak. Évekig őrizte íróasztala mélyén a híres színésznő kedves sorait, amit elkészült könyvéhez kapott Katherine-től. Sajnos fordultak a szelek az irodalomban, és Lee lemaradt a fő szélirányból, sőt zátonyra sodródott. Magányosan és lecsúszottan éldegél már régóta a sztori kezdetén, és a végén is. Egyetlen barátja a már nem fiatal macskája. Helyzetét és szervezetét és általános életkedvét súlyosbítja alkoholizmusa, gyűlölete minden embertársa iránt és hát a lakástakarítás sem az erőssége. Vastagon áll a macskagumi az ágy alatt, intenzíven hirdetve a belépni szándékozóknak a rossz döntést. Az írónő ruhatára hitelesen képezi macskaszőrből életigenlétlenségét, frizurája megrekedt egy húsz-harminc évet biztosan.

Bár a film első és utolsó képkockái ugyanazt a léthelyzetet mutatják be majdnem, megspékelve egy házi őrizettel és egy felfüggesztettel, mégis mennyi minden történik a kettő között. Véletlenek láncolata vezet el egy végzetes barátsághoz, egy négylábú gyógyszertúladagolásához,  néhány száz levél meghamisításához, melynek köze van a lakbérhátralékhoz és a macskagyógyszer magas költségeihez, egy igazbarát rajongóhoz és néhány(száz) pohár whiskeyhez.

A film drámaisága és szomorúsága a főszereplő tehetségében szunnyad, ami valahol még minden pohár alján szikrázik, de hamar feloldódik, mint írónőben az alkohol. Sikerül-e pénzügyileg helyre rázódnia Lee-nek, sikerül-e tartós kapcsolatba keverednie, barátokra szert tenni, macskának életben maradni, lakást kitakarítani? Ezekre a kérdésekre nincs kedvező válasz, de minderről megírni egy saját magáról szóló életrajzi könyvet, arra igen. Pazar alakítások, tragikus sorsok, különös barátságok, fanyar humor és sok-sok macskaszőr teszi megbocsáthatóvá a történéseket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1215224748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása