sorozat # film # könyv # színház

Eszmélet c. cseh sorozat testvérisége

2019. december 07. 20:03 - gulyásmelinda

Az HBO hatrészes új sorozata az izgalmas és mozgalmas 1989 utolsó hónapjairól szól, néhány száz kilométerre tőlünk északra. Az Ivan Zacharias rendezte történet Csehországban, azaz Csehszlovákiában, Prágában és környékén játszódik. Biztosan többszörösen elfogultan nézve, a hely közelsége és az idő megélése szempontjából, és talán ezért ragadott magával a cseppet sem unalmas és cseppet sem egyszerű kémsztori. A sötét színű és lassan bontakozó események még itt vannak a negyvenpluszos emberek fejében, ismerős házfalak és szögesdrótok a lódenkabátos, zsigulis, skodás utcaképpel. A söntéspult szűkös választéka, a tévéadások egyetlen csatornája, utcai telefonfülkék szétszaggatott telefonkönyvei, mind-mind ismerős életképek.

1280_720_1.jpg

Mária és Viktor 1989 őszén abban reménykedik, hogy 12 év Londonban eltöltött év után már nyugodtan hazatérhet, nem fogják őket üldözni, bántani, újra láthatják hozzátartozóikat. Sajnos nem így történik, szülőföldjükre lépve már másnap este elüti őket egy fekete autó. Viktor rejtélyes körülmények között eltűnik, Mária kábultan a kórházi ágyon ébred. Eszméletre térése után férje keresésére indul, senki nem hisz neki, sőt őt is követik mindenhol. Londonhoz edződött lelke és naív gondolkodása, segítség kérése és várása újra és újra életveszélyes helyzetekbe sodorja. Mária feltűnő jelenség az utcán, elegáns színes ruháiban, törékeny alkatával és csinos kis pofikájával szokatlan élmény a szürke és lestrapált prágaiaknak.

A történet rendkívül csavaros, egymás átfedésében dolgozik a rendőrség, a belügyesek, az angol és orosz kémek, a kémelhárítók és a kettős ügynökök. Lassan göngyöli fel a szálakat a külföldre szakadt hegedűművésznő, amerre jár, nyomában hullanak a sakkfigurák. Kicsit azért vicces, ahogy sikerül bejutnia a szigorúan őrzött orosz bázisra, de az már tragikus, amit lát ott. Az utolsó rész tartogatja a legnagyobb csavart, előkerül-e Viktor, a szeretett férj. Valamelyest bekerül a cseh bársonyos forradalom is, a rendszerváltás lelkessége és lendülete, a hit és a reménység a jövőre nézve. Vajon miért nem lelkes már Mária? Hova veszett a hite és a szerelme?

Gyönyörűen sokkoló történet, több szálon futó cselekménnyel, rengeteg hidegrázó háttéréletű figurával, rideg és félelmetes utcákkal, fekete autókkal, korhű ruhákkal és díszletekkel. Szocialista szobabelsők és keleti defektálló külsők, na nem bringákra, hanem a rendszerre. Mária szerepében Tatiana Pauhofová nyomoz rendületlenül, féltő és elgyötört testvérét  Lenka Vasáková alakítja, a tragikus sorsú nyomozó Martin Hofmann, gyönyörű kedvesével és a legtitkosabb életű öregedő főnökével nagyszerű triót alkotnak, hogy az irodai halak időben kapjanak elemózsiát.

Egyetlen hiányérzetem maradt csak, miért nincs ilyen sorozat hazánkról, miért nem készült egy hasonló a mi rendszerváltásunkról, ami bársonyosnak ugyan nem mondható, csak olyan zsákvászon.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2415338446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása