sorozat # film # könyv # színház

Karácsonyi ének erős idegzetű felnőtteknek

2019. december 26. 21:31 - gulyásmelinda

Három évvel ezelőtt gondoltam egy merészet és belevágtam a blogírásba. Akkor még nem tudtam mi ez, mennyi időre szól, mit is akarok tulajdonképpen. A körvonalak lassan kirajzolódtak, a stílus egyénivé vált, a tartalom is kiszámíthatóvá lett. Akik rendszeresen olvassák a bejegyzéseket (vannak néhányan, család, barátok és a szomszéd néni meg a villanyszerelő), azok tudják nagyjából mire számítsanak, miről írok. Régi és új mozifilmek, hosszabb és rövidebb sorozatok, néhány színdarab komoly és még komolyabb, és néhány kortárs szerző írásai. A három év alatt megírtam 125 bejegyzést, szerettem volna többet is, de sokszor erre nem volt idő, vagy lehetőség. A kedvem az íráshoz még nem fogyott el, a szerelem még tart, a filmeket meg rendületlenül csinálják. A hároméves blogocska betagozódik az óvodába és megkezdi intézményesített életét. Kis szekrénykéjén egy agancsos jelet kap, várja a talpbetétes kis váltócipője meg a habos kakaó a bajuszos dadus nénivel és a jól megérdemelt ebéd utáni mese. Így év vége táján egy karácsonyi mese.

 

1280_720.jpg

Hogy a felnőttek se maradjanak mese és áhítat nélkül, az HBO GO elkészítette a maga kis háromrészes ünnepi meglepetését, a Karácsonyi ének (A Christmas Carol) mini sorozatot. Valószínűleg mindenki ismeri a Dickens történetet többféle változatban is, a klasszikustól Jim Carreyn át a Disney kacsamesékig. Itt egy újabb változat, amely a horrorisztikus elemekkel erősít, Ebenezer Scrooge (Guy Pearce) életútját kíséri végig egészen visszanyúlva a gyermekkorba. Kizárólag felnőtteknek való, mind tartalmilag, mint látványvilágban.

Ebben a feldolgozásban egy szerencsétlen fiúcska felnőtté válását követheti a néző, a mélyszegénységtől a sikeres üzleti vállalkozásig, a szerénységtől a gonoszságig. Mint egy karácsonyi tanmese, minden egyértelműen fekete vagy fehér, leosztottak a szerepek és erősen kisarkítottak, minden teljesen kiszámítható, azt kapunk, amit a cím ígér. Mesét és karácsonyt, szegény boldogokat és gonosz gazdagokat. Beteg kisfiút, akinek orvosra van szüksége, egy szerető feleséget, meg egy fukar főnököt. A sztorit megfűszerezik a szellemek, és megkeseríti egy kis pedofília, de leesik egy álkapocs is, és beomlik egy bánya, sok-sok áldozatot hagyva maga után. Mennyit ér a házastársi hűség, talán éppen 30 fontot?

Íme a karácsonyi ének receptje, nekem bevált 2019 karácsonyán: Végy egy ismerős történetet, adjál hozzá egy jó forgatókönyvet, keressél hozzá karakteres színészeket, ízesítsd néhány szellemmel, ne felejts ki egy csipetnyi morbid humort, jól keverd össze, nem kell keleszteni, azonnal készíthető és élvezhető. Lassan és mértékkel fogyaszd, így kitarthat akár az ünnepek végéig is a mákos bejgli mellett.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6715366994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása