sorozat # film # könyv # színház

Kontroll nélkül c. film angyali ördöge

2020. január 18. 21:53 - gulyásmelinda

Ha megnézed a Kontroll nélkül című 2019-es német filmet, egészen átrendezed fejedben azt a képet, hogy milyenek a szőke, kékszemű kilencéves kislányok. Iskolába járnak, uzsonnás dobozukból előveszik a gondos anyukák készítette sajtos szalámis szendvicset, a barátnőikkel susmorognak, nevetgélnek és rózsaszínű pónikkal alszanak. Beni, a film főszereplője ugyan kilenc éves és szőke, de csak a póni stimmel a fentiekből (lehet, hogy unikornis). Bár a Föld nevű bolygón jelenleg hét milliárd és hétszázmillió ember él, de egyetlenegy ember sincs, aki tiszta szívből szeretné és elfogadná őt.

agas-bogas-kontroll_nelkul_c_film_szoke_kislanya.jpg

Beni (Helena Zengel) aprócska gyermekkorától kezdve gyermekotthonokból és -ba vándorol, felelőtlen és infantilis anyja nem birkózik meg a szülőséggel, sem a párkapcsolataival, sem az ígéreteivel. A kislányt vélhetően nagyon sok testi-lelki trauma érte, folyamatosan vizsgálják és gyógyszerezik a szupermodern német kórházakban, miután ismételten rohammentővel lekötözve beérkezik újra és újra. Elmebetegeket megszégyenítő módon támad a kislány mindenre és mindenkire, elég egy apró mozdulat vagy egy szó és röpül a kismotor, reped a biztonsági üveg, meg Beni homloka. Előkerül a konyhakés is egy óvatlan pillanatban, és pattognak a megalázó szavak minden segítő felé. Néhány alapvető német káromkodást megtanul a néző, amennyiben eredeti nyelven nézi a történetet. Ugyanakkor van néhány nagyon rövid kedves pillanata is a filmnek, amikor mosolyogni látjuk Benit.

Képbe kerül Micha (Albrecht Schuch) is, aki a kislányt kíséri iskolába nap, mint nap. De az iskolába járás sem Beni műfaja, súlyosan bántalmazza társait, akik csak egy rossz pillantást vetnek rá. Micha is csődöt mond többször is nevelőségében, mert megkedveli a kis harci törpét. Valószínűleg mindenki jót akar az ellátórendszerben Beninek, mégsem találnak megoldást helyzetére, marad a rohammentő, lekötözés, gyógyszerek.

Fájdalmasan életszagú film, megoldások nélkül, tragikus véggel. Elképzelni sem tudom, hogyan tudta egy aprócska kislány eljátszani ezt a szerepet ilyen elementáris erővel. Összeomlik körülötte minden felnőtt, összeomlik az ellátórendszere, de ő mindig talpon marad, és teljes erőbedobással küzd egy morzsányi édesanyáért, egy milligrammnyi szeretetért. Az anya lenne az egyetlen megoldókulcs, de ő segítség nélkül képtelen erre. Nora Fingscheidt filmje már több díjat is kapott megérdemelten, a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte. Beni egy sárba taposott kis angyal, aki a repülőtéren egy másik világba repült, ahol édesanyja neki is odacsomagolja tízóraiját és reggelente megfésüli szőke fürtjeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6415414472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása