sorozat # film # könyv # színház

Raoul Taburin c. film Raoul Taburinról és az életen át tartó tanulásról...

2020. február 16. 20:58 - gulyásmelinda

A 2018-as Raoul Taburin című francia-belga filmvígjáték egyetlen vezérmotívuma annyi, hogy a főszereplő, akit egyébként eléggé sejthető módon éppen Raoul Taburinnak hívnak, nem tud biciklizni. Azért ez bármennyire meglepő és bájos, másfél órán keresztül kevésbé izgalmas. Persze családi vígjáték műfaj, de ennyi kínlódás egy életen keresztül egy ki nem mondott, nagy jelentőséggel nem bíró mondatért, megviseli a kevésbé türelmetlen nézőt is.

raoul-taburin-1.jpg

Adott egy kissé ügyefogyott, csupaszív, vékonyka mesehős, egy francia kisfiú, aki addig csetlik-botlik szülővároskájában, mígnem negyven esztendő elteltével megtanul kerékpározni. A történet a hatéves formájú Raoullal kezdődik, aki postás édesapját kíséri nap, mint nap a munkában. Mindketten bringával, de a kisfiú csak tolja a kis munkaeszközt, mert nem mer felülni. Az apa úgy hal meg, hogy nem tudja meg a földöntúli nagy titkot, ahogy úgy kerülik el a lányok is, mert a fiú nem árulja el senkinek ezt. A postás műfaj elérhetetlen ezáltal, de ha már bicikli, legyen egy szerelőműhely, ahol minden kattogás, zörgés és csikorgás átalakul.

Amennyire gátlásos és szorongó főszereplőnk, annyira szerencsésen alakul a magánélete. Mivel nem egy Alain Delon, sem Belmondo, de még egy fél Gabin se, inkább de Funes és a felemás cipős Pierre Richardra hajaz, gyér, szőke hajkoronával, mégis megnyer egy csodás feleséget. Kicsit azért túltolják Raoul szerelőnadrágját, ahogy nő a fiú, úgy nő vele egyetlen szerelőnadrágja is, amit az esküvőjén sem hagy el, úgy ragadt rá, mint kisvakondra a kék kertésznadrág, aminek végigkövettük néhányszor az elkészítését.

Akkor változik meg minden, amikor bekeveredik a városba egy fotós(Edouard Baer), akivel Raoul (Benoit Poelvoorde) összebarátkozik. Hogyan derül fény a titokra és van-e másnak is ilyen titka, megtanul-e Raoul kisfia bringázni, vagy tolja ő is negyven éven át maga mellett a járgányt, megtudható Pierre Godeau filmjéből. Végig követve a kis Raoul életét, a sztori egyik különlegessége, hogy karaktere minden életkorban bűbájosan hasonlít egymásra. Vagy nagyszerű szereplőválogatás történt, vagy rengeteg kis Raoul futkározik francia földön. Hajrá Raoul, vas-y, vas-y!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2415477250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása