sorozat # film # könyv # színház

Romlott oktatás c. film ártatlan pizzasütője

2020. április 28. 21:07 - gulyásmelinda

Az HBO új filmje a Romlott oktatás megtörtént esemény alapján íródott. A film forgatókönyvírója néhány évvel ezelőtt éppen annak a középiskolának a padját koptatta, ahol ez az eset megtörtént. Így első kézből gyúrhatta izgalmas anyaggá emlékeit. Az Egyesült Államok legnagyobb iskolai csalásáról van szó, nem kis tételekről, több milliós összegekről. Bár a téma bűnügyként különlegesen extra, filmként unalmasnak tűnik közel két óra játékidővel.

romlott-oktatas-hbo_uugc_1280.png

Hogy nem vált unalmassá, az a lendületes eseményeknek és legfőképpen a kiváló szereplőgárdának tudható. Dr. Frank Tassone (Hugh Jackman) az iskola legfőbb vezetője, amerikai szakszóval főtanfelügyelő, ami alatt mi egész mást értünk, de szóval nagyfőnök. Különleges egyéniség, nagyszerű tanár, majd ahogy a történet halad előre, mindig újabb és újabb héjak hullanak le a szent tanár szobráról, hogy a legvégén pucérságában már a gátlástalan csalót lássuk csak. Zseniális alakítása adja a film sava-borsát, de inkább az elmaradhatatlan szójás kávét.

Frank kimondottan hiú és piperkőc figura, férfiként még visszataszítóbb ez, öltönymániás és gyakran fekszik kés alá, megőrizvén fiatalosságát, illetve más férfi alá is egyéb más okokból. Ezt a szálat nem bontom tovább, érhetik meglepetések a nézőt, és az iskolai újságnak cikket író diákot. A fő-fő tanfelügyelő magánélete szent, korán elvesztett felesége fényképe íróasztalán mindenkit együttérzésre sarkall, diákjai és munkatársai semmit sem sejtenek magánélete alternatíváiról. 

Asszisztense Pam Gluckin (Allison Janney) az egyetlen, akivel egy húron pendülnek sok mindenben, az évek alatt igazán jövedelmező kétszemélyes gazdasági társaságot hoztak létre. Tengerparti ház, luxusautók, világ körüli utak és méregdrága ruhák, ennyire jól még a tengerentúlon sem keresnek a pedagógusok. Ahogy Jackman nagyszerű Frank szerepében, úgy nem marad el mellőle Janney sem, közös jeleneteikben sziporkáznak, érezhetően élvezik a szerepet mindketten. Pam szintén gátlástalanul költekezik, okosan könyvel, bűbájosan cseveg és bűnbánóan potyognak a könnyei, mint a kismacskának, akit rajtakaptak, hogy megnyalta a tejfölt.

Ott van Pam unokahúga, aki félkézről szintén benne van a buliban, egészen jól alakítja a kissé együgyű, de azért agilis oktatási segéderőt. Aggódva figyeli a néző az erkölcsi magaslatokon dolgozó szülői munkaközösséget, vajon mennyit ér dollárban a hallgatásuk. Nem beszélve az iskola működéséről, ami már valamilyen listán az előkelő negyedik helyen végzett, népszerű és figyelemre méltó intézmény, felfelé törekvését kiváló vezetőjük jegyzi.

A film ívét az adja, ahogyan a szimpatikus és eredményes szereplők életének újabb és újabb szeletét megismerve erkölcsi magaslatokról kisebb ugrásokkal egyre lejjebb haladva belezuhanunk Frank és Pam sötét vermeibe. Van egy gyerekeknek való mondóka, amikor a szög miatt néhány lépésben a haza is elveszik, úgy ebben a történetben egy pizzasütő miatt másfél óra alatt az iskola több éves költségvetése milliós hiánnyal bedőlt. Máskor tüntesd el jól azt a pizzasütő(számlá)t!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2615646478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása