sorozat # film # könyv # színház

Ez minden, amit tudok c. sorozatban nincs mosoly, nincs igazság...

2020. június 23. 19:31 - gulyásmelinda

Ennek a hatrészes amerikai sorozatnak a  megtekintése garantáltan lehúzza a nézőt a díványról. Kimondottan lassan és sötéten történnek benne a dolgok, mégis nagyon izgalmas és csavaros sztori. Két különlegessége van, amitől egyedülálló és zseniális. Az egyik, hogy a főszereplő egypetéjű ikerpár mindkét tagját ugyanaz a színész (Mark Ruffalo) alakítja. Ez nem lenne nagy kunszt, csakhogy itt ebben a történetben mind külsőre, mind belsőre egészen különböző karaktert kellett alakítania a színésznek, aki ezt nagyszerűen megoldotta. A másik a cselekmény csavarossága, a néző (én) már az első epizódban felfedezni véli a keresett személyt, de szándékosan félreterelik, és a hatodik részben hull le a lepel.

film.jpg

A történet több generáción keresztül halad oda és vissza, nagyon kis lépésekkel ismerjük meg a teljes drámát. Thomas és Dominick egypetéjű ikrek, akik ráadásul két különböző évben születtek, néhány perc (hat) különbséggel, így már a világra jövetelükkel címlapra kerültek. Sorsuk egybefonódik felnőtt korukig és utána is. Anyjuk egyedül neveli őket, az apjukat nem látták sohasem. Kisiskolás korukra megnyertek egy bántalmazó nevelőapát, aki sohasem tolerálta Thomas egyre furcsább dolgait. Dominick élete már arról szólt, hogyan és miként segítse bátyját, hogy furasága ne okozzon minél nagyobb balhét. Az egyetemen összedőlt minden Thomas életében, démonjai elhatalmasodtak rajta, sorsa végzetesen haladt már vakvágányon, egyenes út a paranoid skizofrénia felé. Dominick önállósodni próbált, megismerte a mindhalálig szerelmet, annak minden végzetével.

Anyjuk halálával előkerült egy titokzatos kézzel írt olasz családi történet, hogy Dominick megtalálja önmagát és létét a világban. Bár az irományból lassan szivárognak az események, egyre vadabb dolgok derülnek ki a bevándorló szicíliai nagyapáról, kegyetlenkedéseiről. Thomas állapota folyamatosan romlik, mígnem egy szép napos időben a központi könyvtár mindenhonnan jól látható helyén saját magában véresen komolyan kárt okoz. Innen a lejtő egyre meredekebb és már csak a zuhanás jöhet a mélybe.

A sorozat végig Dominick szemszögéből mutatja az emberfeletti küzdelmet, ahogy próbálja segíteni ikertestvérét öntudata ébredésétől a teljes összeomlásig. Bár esélye sem volt a teljes boldogságra a tiszta tudatú testvérnek, küzdelme töretlen volt végig. Ez a harc sokszor a fejjel a falnak rohanást jelentette türelmetlenséggel és bunkósággal együtt. Bár sokan próbáltak segíteni neki, de személyes tragédiái már több embernyi mennyiségűek voltak. Elbírja-e Dom egyedül a mázsányi terheket?

A sorozat nagyszerűségét a főszereplő alakításai adják, ahogy végigkövetjük vele Thomas elborulását, Dominick küzdelmét. Zseniálisan alakította a védelmező Dominickot és a meghasadt beteg bátyját, Thomast. Különösen jók a mellészereplők is, a kisiskolás ikrek, az egyetemisták, a volt feleség Desse (Kathryn Hahn), aki ugyanúgy sorsának áldozata, a meggyötört anya (Melissa Leo), a bántalmazó nevelőapa Ray ( John Procaccio), és a vagány külsejű szocmunkás (Rosie O'Donell) is.

A történet lényege, ami után 6 részen keresztül folyik a nyomozás, a kérdésre a válasz, amire Dominick több mint negyven évet várt, már semmi jelentőséggel nem bír, mire kiderül, és szinte végig az orra előtt volt. Halál, mely lehet pusztító, feloldozó, értelmetlen, hősi, megszabadító és ártatlan is, mind-mind kísérik Dominick életét, hogy végre megtalálja a saját útját.

Ahogyan a főszereplő, Mark Ruffalo is Scott Ruffalo és Megan Cianfrance McGinnis emlékének ajánlja a sorozatot.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6215907756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása