sorozat # film # könyv # színház

Nagy Katalin - A kezdetek - véresen vidám sorozat

2020. június 30. 19:14 - gulyásmelinda

10 részben és 1 házasságban, 0 lóval, 2 medvével...

Nagy Katalin A kezdetek című 10 részes sorozat nem követi a történelmi hűséget, csak alkalmanként és röviden. A produkció groteszk és kimondottan trágár humorú, mindez vastag kosztümökbe és rizsporos parókákba csavarva. Aki romantikus szálakat szeretne találni benne, nem sok van és annak sincs jó vége. Cserébe van benne mérhetetlen sok testi kontaktus változó számú szereplőkkel, gyilkosság garmadával, és rengeteg megalázás, sőt az állatvédelemről sem hallottak.

nagy-katalin-1.jpg

A címadó személy Nagy Katalin (Elle Fanning) érkezésekor se nem Nagy, se nem Katalin, a többi stimmel. Kicsi és bájos német lánykaként érkezik Erzsébet az orosz cári udvarba, Péter feleségének. Elképzelése a házasságáról és az első éjszakáról esti mesébe illő, és sajnos egészen máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogyan elképzelte. Hamarosan egy lezárt ládában találja magát egy hűs vizű folyóban. Ekkor megfordul benne a világ és a folyóban a dobozka is, hogy Péter cár lábai elé guruljon elgyötörve és bőrig ázva. Ehhez a pillanathoz köthető Katalin levegővétele és szemének felnyitódása, Oroszország felemelkedése.

Elle Fanning nagyszerű és csodálatos a szerepében, porosz fruskától kezdve, barátságos hölgy, felvilágosult asszony, majd szenvedélyes szerető egészen a veszedelmes trónfosztóig. Sokszínű és ezerarcú színésznő, élt a lehetőséggel, amit a sorozat tálcán kínált számára, már őmiatta is érdemes megnézni ezt a történetet.

Bár az események szempontjából másodrangú Péter cár (Nicholas Hoult), de mindennek az okozója és mindennek a mozgatórugója az ő nárcisztikus, pszichopata személyisége, aki hol bugyuta, hol infantilis, de leginkább szadista, aki próbál humoros lenni. Nehéz elképzelni, hogyan működik így a házasságuk, de elég tágas a palota ahhoz, hogy messze elkerüljék egymást. Nicholas Hoult lubickol ebben a szerepben, ennek köszönhető, hogy a rémesnél rémesebb jelenetek is nagyszerűen visszataszítóak, groteszkségükben nevetségesek.

Az események az első perctől kezdve meghökkentőek, minden rész hoz valami újat az orosz hússalátába, megismerjük apránként a felvilágosodás korában a sötét és mocsárba húzó orosz világot. A fényűző udvartartást, az intrikákat, a nyomorúságos háborús helyzetet, amin nem javítanak a színes édes macaron falatok. Egyik legjobb rész a svéd-orosz legfelsőbb szintű csúcstalálkozó, amit néminemű női praktikákkal sikerül rendbe hozni.

Hatalmas arc még a sorozatban a fondorlatos vallási vezető (Adam Godley), akinek figyelemre méltó fülei és hosszú ujjai vannak, amik praktikusnak bizonyultak beható vizsgálatokra is. Ő a látomásaival és maradi gondolkodásával az egyik legsúlyosabb visszahúzó erő. Hallani sem akar könyvekről, iskolákról, a cár atyuskánál pedig hatalma van.

Nagyon jó még Katalin szolgálólánya (Phoebe Fox), aki sokat segít az elviselhetetlent elviselni, bevezetni az ifjú arát a helyi szokásokba. Az első gondolatokat ő ülteti Katalin fejébe, sokszor ő menti ki úrnőjét helyzetekből, aztán kicsit megkeveri a történet orosz kásáját, amit nem esznek olyan forrón.

Katalin ajándékba kapott szeretője (Sebastian De Souza) is kedves figura, sok (eddig ismeretlen) örömöt hoz a cárnő életébe. Ugyanígy nagyszerűek a többiek is, a kissé elhízott vezérkari főnök (Douglas Hodge), aki nem veti meg a vodkát, a nőket és a fegyvereket, és a  könyveket bújó és felvilágosult  Orlov (Sacha Dhawan), aki viszont pont ezeket veti meg.

Fekete humor, fehér parókák, barna medvék, szőke hajtincsek, de kizöldül-e a búza a vérvörös szőnyegen?

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2115973774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása