sorozat # film # könyv # színház

Mo c. román film (2019) tanmeséje

2020. július 02. 19:48 - gulyásmelinda

Az HBO GO nyári kínálatában leltem erre az új román filmre, melynek címe csak ennyi Mo. Nos ez a cím nem kis hazánk rövidítésére utal, hanem egy fiatal egyetemista lány, Mónika becenevére, aki barátainak és ismerőseinek csak egyszerűen Mo. Ez a film, melyet Radu Dragomir rendezett, egy egyetemi zaklatás történetét meséli el, lépésről lépésre, szinte olyan, mint egy tanmese. Ahogyan egy nagy kövér pók becserkészi áldozatát, feltérképezi a helyzetet, és lassan és nyugodtan behálózza az áldozatát. Ha menekülni akar, azonnal ránt rajta egyet, majd folytatja tovább a csapdában a munkáját.

mo-stils-5-e1570199317854.jpg

Két vidéki fiatal lány vonatra száll, hogy az egyetemen írásbeli vizsgát tegyen. Mindketten tapasztalatlanok és szerencsétlenek, de élvezik egymás barátságát, vihognak, zenét hallgatnak, isznak és füstölnek. Néha próbálnak tanulni, de a kibernetika távol esik az érdeklődési körüktől. Az írásbeli vizsgán Mot puskázáson kapják, és a professzor elveszi a diáklány telefonját. Majd a barátnő készülékén felhívják a tanárt, aki egy étterembe hívja őket (első gyanús lépés).

A lányok gyanútlanul a helyszínre mennek, némi csacsogás után az idős férfi felhívja őket a lakására, akik vidáman, poénra véve, fel is mennek (első hibás lépés). A férfi szórakoztatóra veszi a figurát, de megmaradva a tanár szerepben a lányokat vizsgáztatja hatalmas filmgyűjteményéből. Mo és Vera komolyan veszik a "vizsgakérdéseket", igyekeznek jól válaszolni. Közben folyamatosan boroznak (második hibás lépés), és jön a lazulós zene és tánc. A tanár vacsorát készít nekik, hogy minél tovább marasztalja őket. Vera (Madalina Craiu) kapcsol és próbálna menekülni ebből a lehetetlen helyzetből, de Mo (Dana Rogoz) maradni akar, így marad ő is, mert barátnőjét nem akarja otthagyni egyedül. Az idős professzor (Razvan Vasilescu) rászáll Mora, az érintései egyre bátrabbak és lényegre törőek, majd laza egy szál semmibe öltözik (sokadik gyanús lépés).

Ebből a helyzetből ennél a pontnál már senki sem jön ki jól és vidáman, de megtörténik-e az együttlét. Ki lehet-e szállni ebből még időben? Mikor jópofa még a tanár és mikor már erőszakos férfi? Kimondottan tanulságos, ahogy a professzor váltogatja a tanár és csábító férfi szerepeket, hangnemet és mondanivalót. Az egyik visszahúzó erő a zaklatás sikeréhez, hogy a lányokban erősebb a diák szerep és nem mernek ellenszegülni a sóvárgó férfinak.

Zseniális az a filmben, ahogy az előnytelen külsejű és öreg férfi a zene segítségével és a szavai és az alkohol hatására bűvkörébe vonja a kisfiús alkatú naív Mot. Ahogy a kígyóbűvölő igézi a kígyót, úgy kattan Mo is a férfi-szempárra.

Bár témájában sötét és szomorú, mégis nagyon fontosak az ilyen témájú filmek. Meg kell mutatni a fiataloknak, miként működik a világ, hogyan gondolkodhatnak az emberek. Az élet iskolája. Az iskola élete.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1715979284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása