sorozat # film # könyv # színház

A szabadság útjai c film amerikai álmodozásai

2020. július 26. 21:06 - gulyásmelinda

Kíváncsi vagy milyen volt az élet Amerikában 1955-ben? A fiatalok hogyan tudtak elhelyezkedni? Mennyi nehézség árán alakították családi életüket? Ez a film arról szól, mennyi-mennyi problémával küzdenek az amerikai kertvárosi fiatal házasok, szomszédaik, gyerekeik. Nagyon sajnálni őket az 1955-ös Magyarországról nézve nem lehet, ahol akkor a nőknek is nehéz fizikai munkát kellett végezni, mindenkit figyeltek, egy szobára 2-3 ember jutott, a munkabér csak arra volt elég, hogy éhen ne haljanak a dolgozók, a Ratkó gyerekek meg jöjjenek, építsék a szebb jövőt. Félretéve ezt a kelet-európai vonalat, nézzük, mit hoz össze Leo és Kate.

rr-2a.jpg

Szóval két fiatal egymásra talál, Frank (Leonardo DiCaprio) és April (Kate Winslet), összeházasodnak, szeretik egymást, megszületnek a gyerekek, megvan a kertvárosi kétszintes házacska, zöld a gyep, kedvesek a szomszédok. Valami mégis elveszett útközben. Annyira különlegesnek és nagyszerűnek tartják magukat, hogy valahogy nem értik ezt. A férj robotol egy multicégnél, ahogy az apja tette ezt, utálta és lenézte is érte. A feleség végzi az otthoni teendőket, közben próbálja megvalósítani önmagát egy amatőr színjátszókörben csekély sikerrel. Hogy felrázzák kapcsolatukat, hirtelen ötlettel egy másik kontinensre kívánkoznak áttelepülni.

Nagy lelkesedés, készülődés, tervezgetés, búcsúzkodás, amikor Franket előléptetik, újabb álláslehetőséget kap, kiderül a családi létszámnövekedés is. Húz vissza minden a szürke és unalmas kertvárosi sztoriba. Közben viták és veszekedések jönnek-mennek, meg az ingatlanos néni (Kathy Bates) is behozza az új színt a családi idillbe. Egyrészt hoz valami cserepes virágot a felhajtóra (anélkül nincs amerikai házacska), másrészt elhozza az elmeosztályon kezelt felnőtt fiát (Michael Shannon) is, aki így összeveszve a házigazdával, a rendező szócsöve és a film mondanivalójának megfogalmazójává válik, hogy összehozza kis Oscar szobrocskáját.  Nekem a szomszéd férfi, Shep (David Harbour) illegális és zseniális rajongása vitte volna el a pálmát, de sajnos nem kérdeztek erről.

A tragikus fordulat döbbenti rá a nézőt arra, hogy milyen mélyen és alattomosan dolgoznak az indulatok és érzelmek a békebeli álmos kisváros "unatkozó" háziasszonyában. A film és a történet erősen szűkölködik eseményekben, mert a házasságban, kapcsolatban mozgó erők és ellenerők hajtják előre és vissza a családi autót. Ugyanakkor erős társadalomkritika is, hol a boldog(talan)ság 1955-ben az óceánon túl.

A filmet Kate és Leo parádés alakításai miatt érdemes megnézni, minden szemvillanásuk, arcjátékuk, kínlódásuk és gyűlöletük, szerelmük és kedvességük rutinosan ott van a vásznon, még jeges víz sem kellett hozzá. Sam Mendes rendező összehozta ezt a lelkes csapatot, hogy bemutassa a nagy amerikai álmot, amit egy ártatlan gumicső keresztül húzott. Hiába no, nem hallottak Ratkó Annáról.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8716078492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása