sorozat # film # könyv # színház

Az óriáskerék c. film szomorú vidámparkja

2020. szeptember 12. 22:00 - gulyásmelinda

Az óriáskerék (Wonder Wheel) című 2017-es Woody Allen rendezte filmben az óriáskerék csak forog, forog körbe és meg nem áll. Árnyékában meghúzódik egy szolgálati lakás, amelyet egy szellemkastélyból alakítottak át. Itt éldegél nagy boldogtalanságban a körhintás férj Humpty (James Belushi) második feleségével, a pincérnő Ginnyvel (Kate Winslet) és annak iskolakerülő kisfiával Richie-vel (Jack Gore). A család minden tagja kissé problémás, de észrevétlenül elvannak egymás mellett. Humpty ex-alkoholista, agresszívan egyszerű, fehér atlétatrikójában, kezében a sörrel a történet egyik (majdnem) szerethető figurája, míg Ginny állandó migrénjei és önző gondolatai megkeserítik az életüket. A kisiskolás Richie-vel senki sem foglalkozik, hol a moziban, hol a strandon bukkan fel, zsebében egy doboz gyufával.

639.jpg

A vidámpark Coney Islandon működik, egy túlzsúfolt és népszerű tengerparton, ahol magasról figyeli a fürdőzőket a vízimentő fiú, Mickey (Justin Timberlake). Esős napokon, hogy ne unatkozzon, összejön a nála idősebb Ginnyvel, szépen és titokban működik a szerelmi háromszög addig, amíg színre nem lép Humpty lánya Carolina (Juno Temple), aki négyszögesíti a mértani alakzatot. Van, aki tudja és van, aki sejti a titkos kapcsolatokat és van aki semmiről sem tud, csak a lepényhalak horgászásához ért. Bonyolítja a vidámparki boldogságot még néhány apró elintéznivaló, néhány eldugott dollár és némi alkohol.

A helyzet fokozódik, Ginny egyre idegesebb és egyre nagyobb hülyeségeket csinál, ami nyilvánvalóan összedönti a sosemvolt családi idillt. A filmben mindenki önmagát színpadiasan alakítja, túlságosan modoros, elcsépelt, százszor hallott mondatok röpködnek, de éppen ez a rendező jellegzetessége, cinikussága és véleménye az amerikai család-modellről. Ezekkel a trükkökkel teszi nevetségessé önmagát és a történetet, amiben nem merül el a néző, mert a fiatal vízimentő folyamatosan mesélő is egyben.

Ha valaki szereti a Woody Allen filmeket, bár messze nem ez a legjobb munkája, nem fog csalódni. Szatirikus, neurotikus figurák dolgoznak azon, hogy mindenki jól érezze magát a vidám parkban. James Belushi lubickol az scotch-rögbi-horgászat szentháromságában élő elhízott családfő szerepében, Kate Winslet rutinosan megoldja a boldogtalan, megkeseredett pincérnő alakját, Justin Timberlake pedig nem okoz csalódást a rajongóinak és csak azoknak.

Az óriáskerékre ha jegyet váltasz, szeretnél magasan lenni, élvezni az utazást és a kilátást. De hamarosan újra lenn találod magadat, ugyanott, ahonnan elindultál. Jöhet a hullámvasút...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr4316199236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása