sorozat # film # könyv # színház

Az Örömjárgány (Leisure Seeker) utolsó útja

2020. október 03. 19:34 - gulyásmelinda

Ez a Paolo Virzi rendezte 2017-es film két kisöreg utolsó útjáról szól vidáman, szomorúan, szenvedélyesen és humorosan. Két erőssége van, az egyik a szereplőgárda teljesítménye, különösen a két főszereplő Ella (Helen Mirren) és John (Donald Shuterland) alakítása, nyugdíjas nyögdécseléseik, a másik a reális nézőpont, nincs nappali mellébeszélés, éjszakai bevizelés van.

aaaabzsynielq2h-q0pcedjz72sf_fdlbiivs_ygeoxy4gjk5_n-yipsmhjxcypf2atuwabp0mp-ybkxati9c1bg1lmbyiec.jpg

A házaspár titokban nagy útra készül, nem árulják el már felnőtt és állandóan aggódó gyermekeiknek, sőt a mindent figyelő és ugrásra kész szomszédasszony sem sejt semmit. Igazából a férj sem tud arról, mi vár rá egyre súlyosbodó Alzheimer barátja miatt. Az asszony napjai is végesek, az orvosok már nem tudnak segíteni rajta, ezért Ella elhatározza, mozgásba hozza újra a vén családi csotrogányt, Leisure Seekert. A film nagy kérdése, ki dobja fel a talpát először, az autó, Ella vagy John?

Rengeteg humoros helyzet adódik abból, hogy nem mindenki tudja a kis csapatból, hova tartanak és miért. Az sem egyértelmű, hogy melyik évet írjuk, mekkorák az otthon hagyott gyerekek és ki az elnök az országban. John tiszta pillanataiban megismerjük élettörténetét, munkáját és kedvenc íróját is, akitől több idézetet hallhat néhány gyorséttermi felszolgáló, szállodai portás és lakókocsi-szomszéd. Ella szeretete megingathatatlan régi és még régebbi férje iránt, akkor is, amikor Lilliannek nevezi, vagy éppen a hamburgerét követeli, mint egy éhes kis amerikai óvodás.

Sőt az egyik legviccesebb jelenet, amikor előtör mindkettőjükből a féltékenység és magyarázatot követelnek egymástól. Felkeresik Ella egykori nagy szerelmét egy idősotthonban, de a férfi bizony sokat vesztett korábbi karizmájából (is). Esténként indul a családi mesemozi, de a szereplők nem mindig felismerhetőek, sőt átértelmezhetőek. Amikor Ellinek tényleg elege lesz mindenből, átadja az első szembejövő öregotthonnak Johnt, hogy aztán néhány óra múltán visszavegye onnan. Közben otthon a két utód betegre aggódja magát azon, mi lehet a két tébolyult kisöreggel.

Mi történik akkor, amikor az észnél lévő házastárs esik össze és találja kórházban magát? Megtalálja-e John élete szerelmét, és felismeri-e? Mi lenne, ha itt hagyná az egyikőjük a másikat? Elli mindent pontosan eltervezett és kiszámított. A folyékony és gáznemű dolgok visszafordíthatatlan munkát végeznek, hogy a közös út végig közös maradjon Hemingway házánál minden értelemben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6716226034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása