sorozat # film # könyv # színház

Viktória c. film svájci örömei, magyar könnyei...

2020. október 10. 19:24 - gulyásmelinda

A Viktória - A zürichi expressz című 2014-es filmet magyar szereplőkkel svájci pénzből forgatták, mert a Magyar Filmalap nem látta érdemesnek megörökíteni több ezer fiatal lány valódi sorsát, akik csomagjaikkal a Keletiben felszállnak a fent nevezett vonatra egy jobb élet reményében. A Men Lareida rendezte történetben egy pesti roma lány utazását és munkáját ismerhetjük meg közelebbről, tanult színészekkel, amatőr szereplőkkel és néha bevillanó dokumentalista képekkel.

20141002viktoria--a-zurichi-expressz7.jpg

Viktória (Farkas Franciska) családja nőtagjaival paprikát árul a fővárosi aluljárókban, ócska ruhában vonszolva maga után kerekes kocsiját. Unalmas perceiben kiül házuk elé a roskatag fotelba és egy más életről álmodozik. A szomszédba két barátnője éppen ekkor érkezik haza csillogó-villogó ruhában, sminkben a mesés nyugatról. Viktória érdeklődik, telefonál, hipp-hopp máris Svájcban találja magát, Amanda (Pölöskey Erika) karjaiban, sorstársa Blondie (Stefanovics Angéla) ágyában, futtatója Junior (Nagy Zsolt) hatalmában. Megkezdődik a megálmodott és várva-várt élet.

Sajnos semmi sem úgy alakul, ahogy azt Viktória eltervezte. Megtanul néhány szakmailag nélkülözhetetlen szót, hogy elmondhassa magányos és kéjsóvár svájci férfiaknak, mi a tarifa a szolgáltatásaiért. Ruhái egyre harsányabbak és kisebbek, a pénze pedig sosem elég stricijének és szerencsejátékos társainak. Szobatársával sem jönnek ki, míg meg nem ismerik egymást és otthon hagyott szeretteiket. A munka egyre nehezebb és több, a férfiak pedig kihasználnak minden lehetőséget és alkalmat, hogy.

Viktória megismerkedik egy afrikai fiúval, aki szintén az utcán dolgozik prostituáltként. Van néhány óra, amikor ketten boldogok, de ennek hamar vége szakad. A modern kori rabszolgaságban Junior elveszi a lányok összekuporgatott pénzét, ezzel elszakad a cérna. Menekülés, bántalmazás, hazugságok és egy nehéznek tűnő törékeny tárgy hathatós segítségével fordul a kocka, Viktória hazakerül. Blondie álmai már nem válnak valóra, de talán akad valaki, aki megvalósítsa.

Szomorúan realista történet, ami megmutatja, milyen az élet a nyugati utcaszéleken, az éjszakai külvárosban. Milyen lehetőségeik vannak az iskolázatlan, jobb életre vágyó fiatal lányoknak, fiúknak. Sokszor nem az a  nagyobb ellenség, aki az utcán keresi a kielégülést, hanem akivel egy lakásban laksz. A négy főszereplő kiváló alakítása teszi feledhetetlenné a filmet. Farkas Franciska ábrándos tekintetete, Stefanovics Angéla naív lelkesedése, Nagy Zsolt bunkó stricije, Pölöskey Erika egyszerű hitelessége viszi előre a zürichi gyorsat. Drága a jegy, más az úticél, nem jut mindenkinek visszaútra hely.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr916233866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása