sorozat # film # könyv # színház

Egy kivételes barát c. film Tom Hanksszel és a színes kardigánokkal...

2020. október 27. 06:32 - gulyásmelinda

Az Egy kivételes barát című (A Beautiful Day in the Neighborhood ) 2020-as amerikai film valóságalapját az a Fred Rogers (Tom Hanks) képezi, aki Amerikában évtizedekig gyermekműsorokat készített, kicsik milliói nőttek fel a sorozaton. Ez a jólfésült, piroskardigános (kezdetben) fiatalember hatalmas népszerűségnek örvendett az államokban, amolyan okító, magyarázó kedveshangú történetekkel mutatta be a kisiskolásoknak, milyen az élet. Nemcsak azt mutatta meg, hogyan készülnek a magazinok és hogyan kell felállítani egy sátrat, hanem beszélt a magányról, a válásról, a háborúról is.

image-asset_1.jpeg

Marielle Heller rendezte film nemcsak arra törekszik, hogy bemutassa, milyen volt az amerikai Móka Miki, hanem a hangsúly áttevődik arra az újságíróra, akit kiküldenek hozzá, hogy írjon egy 400 szavas interjút Fredről. A magánéleti problémás Lloyd Vogel (Matthew Rhis) vonakodva ugyan, de felkeresi a stúdiót, ahol készülnek a műsorok, és apró lépésekben beszippantja magába a Rogers-féle életérzést postással, XIII. Péntek királlyal és a félénk Daniel mackóval.

A vagány, szókimondó zsurnaliszta a magánéletében minden összegubancolódni látszik, kisfiával nem tud mit kezdeni, aztán húga sokadik esküvőjén történik egy kis adok-kapok a mélyen elfeledett apucival. A megrendelt pizzához desszertként jön egy szívroham, amikor Fred bácsi bábjai segítségével lázálomban lassan oldódnak a kötések és jöhet a megbocsátás. Lloyd élete egyenes útra került és elkészült a 400 szót alaposan túllépő interjú is a kor hőséről, ami végül címlapsztori lett. A mű Fred Rogers nagyszerűségét és jóságát próbálja bemutatni egy konkrét emberen, egy szétesett újságírón keresztül.

A filmnek vannak felemelő (bájos, nyálas) pillanatai, ilyen a metróban utazó gyerekes és az éttermi néma pillanatos részek. Tom Hanks szokásosan nagyszerűen hozza a hős főszereplőt, aki megint megmenti a felnőttek/gyerekek életét. Ugyanolyan jó Matthew Rhis is, aki sokkal több lehetőséget kapott szerepében, a szótlan, érzelmeiről nem beszélő férj/apaként. De nagyszerű a beképzelt és lehengerlő apa/nagyapa, Chris Cooper, aki által kapunk némi humort a Vogel családi albumból.

Bár nekünk nem jutott ilyen karizmatikus vagy szerencsés szomszéd, mint Fred Rogers, aki énekelve érkezik haza és cseréli le kabátját az elmaradhatatlan színes kardigánra, nem ismerhettük meg kedves és félénk bábjait, azért jutott nekünk egy kis magyar Zsebtévé. (Két) Móka Mikivel és Hakapeszi Makival, aki mindig átverte Hiszékeny Urat, meg a rossz kisfiú erkölcsi dilemmái és a Versmondó Lány, aki eléggé el nem ítélhető módon csempészte be a kultúrát a kicsik fejébe. Sőt, sohasem szakították félbe, mint a felülértékelt Kacsameséket...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6316259058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása