sorozat # film # könyv # színház

Marona csodálatos kalandjai egy csoda nélküli világban

2020. november 01. 09:27 - gulyásmelinda

A Marona csodálatos kalandjai című román-francia-belga animációs film idén (2020) került a nagyközönség elé, témájában felnőtt nézőkhöz szól. Az Anca Damian rendezte történet egy kiskutya rövid életét mutatja be, fogantatásától elmúlásáig. Bár ez a tündéri eb mindent megtesz, hogy csodálatot varázsoljon maga köré, a helyzet ennél sokkal nyomorúságosabb.

323162_1591353508_8082.jpg

A főszereplő négylábú kilencedikként érkezik a földgolyóbisra, egy előre nem tervezett és nem várt várandósságból. Sokat nem gondolkodtak a névadáson, így a Kilenc hívószóra hallgat. Kevés időt tölt igazi családjával, vándorélete gyorsan kezdődik. A film az ő életét mutatja be, ahogyan ő látja és gondolja az életet. Nagyon sok megpróbáltatás éri, mégis megőrzi lelkesedését és reményét, hitét a kétlábúakban. Kidobják az utcára, hogy egy kedves cirkuszi művészhez kerüljön, akivel alkalmi előadásokon szórakoztatják az utcán bámészkodókat. A fiatalembert elcsábítja a showbiznisz, így a kiskutya tovább áll.

Újabb megtalálója élelmet hoz neki, majd munkát is kap. István elviszi anyjához, aki már nem önmaga és gyorsabban változik mind az időjárás. "Kilenc" súlyos testi-lelki sebekből gyógyulva megismeri a plázacicákat és a trendi kutyadivatot. De megunják hamar a kedves lógó fülű ebet, nincs maradása. Egy kedves kislánynál talál új otthonára, hogy barátságot kössön a helyi bandavezérrel, Marcipán kandúrral. Néhány boldog esztendő után már a kutyának sem kell harmadik nevén Marona, hogy egy eszeveszett száguldás után kilehelje áldott kis lelkét.

A csodálatos kiskutya csodák nélküli élete, aki mindenkinek örömöt visz az életébe, pedig az életében nincsenek jó megoldások. Nagyon jól eltalált karakterek mutatják be a 21. századi városi életet, gondolkodást, a modern kori rabszolgamunkát, az építőipart, az időskori elbutulást, a gyors hangulatváltozást, a házasság nehézségeit, a kamaszkori változásokat, a lestrapált anyát, a megtűrt nagyapát. Telis-teli megrajzolt poénnal a történet, a túlvilági belépés, a nagymami palacsintái, a gazdag arctalan ember visszautasíthatatlan ajánlata, a röntgen, az állatkórházi gyógyulás útja, az anya vörös hajzuhatagának változásai, mind-mind tele van ötlettel.

Zenéje és hangjai simogatóak, de a legszebb a képi világa, ami állandóan változik, mindig újabb stílusok és színek festik a történetet izgalmasabbá. Az ecsetek, színes ceruzák, filctollak, színek és vonalak követik a fekete-fehér szőrgombolyag minden rezdülését, érzését, félelmét, rácsodálkozását a világra. Bár a történet szomorú, ez rögtön a film elején kiderül, mégis Marona/Ana/Susan/Kilenc virtuális "életében" megannyi csodát adott a nézőknek. De akkor ki hozza vissza István eldobott labdáit?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6916259220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása