sorozat # film # könyv # színház

A vezércsel c. sorozat győzedelmes sakkfigurái

2020. november 11. 19:21 - gulyásmelinda

A Netflix új hétrészes sorozata A vezércsel (The Queens' Gambit)  a sakkról szól, pontosabban egy fiatal sakkjátékosról. A Scott Frank rendezte történetben semmi sem egyszerű, minden többszörösen problémás és bonyolult, mint egy orosz-amerikai sakk játszma. A kilencéves Elisabeth (Ishla Johnston) egy autóbalesetben elveszti szülőanyját, apját pedig meg sem ismerte, így árvaházba kerül az 1950-es évek végén Amerikában. A szótlan és magányos kislánynak lesz mégis néhány testi-lelki barátja, az egyik a nálánál idősebb sorstárs, Jolene (Moses Ingram), a másik a szintén társtalan intézeti gondnok, aki a sakk lépéseire megtanítja az alagsori pincében, a harmadik barátból van a legtöbb, a kis zöld kapszulák, amiket "vitaminként" nyelnek le minden nap a gyerekek.

341634_1602232721_9772.jpg

Mr Shaibel (Bill Camp), a gondnok és első tanítómester felfigyel a kislány tehetségére és segíti tovább fejlődését. Négy esztendőnyi intézet után Beth-t (Anya Taylor-Joy) váratlanul örökbe fogadja egy gyermektelen és boldogtalan házaspár, ahol sakktábla és nyugtatók helyett alkohol és tévé van műsoron. A lány gondolatai éjjel-nappal csak a fekete-fehér bábukon járnak, megszervezve magának egy iskolai sakk-bajnokság részvételt. Ahogy jönnek a győzelmek és a pénzdíjak, úgy kedveli meg immár egyedül maradt nevelőanyja, Alma (Marielle Heller) az ő aranytojást tojó tyúkocskáját.

Innen alkohollal, gyógyszerrel és szakirodalommal egyenes út vezet az országos és pénzdíjas versenyekig. Iskola, egyetem, bulik, drogok és alkohol kövezik a gyönyörű nővé vált sakkzseni útját. Folyamatosan kísértik gyermekkora emlékei, traumái, amikor a néző számára is kibontakozik szülőanyja önpusztító élete. Sorban jönnek a segítő férfi barátok a kis-nagylány életében, a kedves Harry (Harry Melling), a különc Benny (Thomas Brodie-Sanster), a vonzó Townes (Jacob Fortune-Lloyd), de Beth (2.) anyja váratlan halála után csak a saját feje után megy, a gyógyszer-pia kombináción a szicíliai védelem sem segít.

Jolene megjelenése kell ahhoz, hogy összeszedje magát és a meleg ruháit, hogy Moszkvában egyedül feltegye a pontot az i-re, bedöntse a vodka helyett a félelmetes orosz medvét. Gyönyörűen izgalmas utolsó jelenetekben a lány Hófehérkének öltözve megismerkedik az orosz főváros utcáin öreg törpéivel, hogy helyére kerüljenek a mesébe illő szereplők. Kiváló alakítások, fordulatos helyzetek mutatják be Beth életének néhány esztendejét. Aki nem ért a sakkhoz, annak is érthető a történet, ha nem utasítja vissza a felkínált vezércselt.

Csodálatos história 32 bábuval, alkohol-vezérrel, drog-futóval, stabil baráti bástyákkal, imitált-limitált (2db) anya-királynővel, közös istálló huszárokkal és sok-sok értékes gyaloggal, Elisabeth Harmon fekete-fehér élete.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr4816282416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása