sorozat # film # könyv # színház

Ember és fegyver c. film eltalált poénjai

2020. november 14. 19:45 - gulyásmelinda

Az Ember és fegyver (Boy Meets Gun) című 2019-es holland film meglepő módon egy emberről és egy fegyverről szól, melyet Joost Van Hezik rendezett. Különleges hangulatú furcsa történet, hol kimondottan vicces, hol véres, horrorisztikus elemekkel játszó, elgondolkodtató, filozofikus mélységekkel és magasságokkal röptető játék. A főszereplő Maarten (Eelco Smits) a fejlődéstudomány professzora, aki saját életében megakadt, unalmasan ismétlődő szürke hétköznapjaival már nem tud mit kezdeni.

048.jpg

Egy szupermarketben válogat a babapelenkák között, amikor véletlenül belekeveredik egy rablógyilkosságba, egyetlen szemtanúja az eseményeknek és megint véletlenül a gyilkos fegyver is hozzászegődik, hogy együtt oldják meg az élet problémáit, igazságot osszon néhány eldugott helyen. Maarten szerelembe esik a különleges fegyverrel, csöndes és visszahúzódó korábbi énje átalakul egy bátor és határozottan viselkedő férfivé. Közben a kamasz rabló, Donny (Victor Ijdens)  a megszerzett zsákmányból befizeti magát egy plasztikai műtétre, hogy elfogadható arca legyen. A rendőrség pedig a gyilkos fegyvert keresi.

A professzor helyreállítja a rendet a kertvárosi utcában, kiszabadít néhány száz állatot a fogságból, halálra ijeszt egy kisfiút a ligetben és hős, holland terminátornak érzi magát addig, amíg erős érzelmi felindultságában be nem hajítja egy tóba a mágikus eszközt. A fegyver rejtélyesen működő és nagy arcú jogos tulajdonosa rábukkan Maartenre, így a gyilkos, a tulajdonos, a szemtanú és a nyomozó mind egymást keresi, hogy egy kihalt erdőszélen összetalálkozzanak nem szalonnasütés céljából, de már csak egyvalaki találja meg a hazavezető utat.

Ebben a történetben mindenki vétkes és áldozat is egyben, többszörösen összetett és elgondolkodtató a helyzet. Hogyan válik egy kamasz gyilkossá, miért van szüksége a pénzre, milyen egy erőszakos és brutális apa mellett felnőni. Hogyan válik egy halk szavú és gyengéd férfi igazságkereső vademberré egy fegyverrel a nadrágjában, míg a másik férfi szenvedélyes fegyvergyűjtőként naponta tisztogatja kedves barátait. Milyen egy átlagos holland család, magas banki kölcsönnel és letört visszapillantó tükörrel? Mi a boldogság? Egy felröppenő pillangó szárnysuhogása, a reggeli kávé kavargatása, vagy a megszerzett zsákmányból befizetett műtét?

Abszurd humor, véresen és viccesen elmesélt történet, kedves karakter gyilkossá válása, gyilkos fiú igazsága, nyomozó hite egy hitetlenben, egy kamaszbarátság kezdete és vége és az unalmas egyetemi előadások miértjei.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1916285592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása