sorozat # film # könyv # színház

Halál 2020-ra (Death to 2020)

2021. január 14. 19:18 - gulyásmelinda

A Black Mirror alkotóitól csak valami különlegesre számíthattunk, így volt ez a Death to 2020, ál-dokumentumfilmmel is. Az első percekben nem is derül ki a néző számára, hogy mit lát, ez most komoly, vagy a komoly paródiája, vagy hülyeség az egész. Inkább az utóbbi, de van benne minden. Aki bírja a fekete humort, annak könnyen csúszik a sok fájdalmas poén, aki csak fekete-fehérben látja a dolgokat, az nézzen szivárványt.

death-to-2020-montazs.jpg

Fontos karakterek mondják el a véleményüket a tavalyi évről, egy lazán mindent leszóló riporter (Samuel L. Jackson), egy okoskodó brit történész (Hugh Grant), egy mindent elsöprő politikus (Lisa Kudrow), egy fogpaszta-reklám focista-mami (Cristin Milioti), egy teljesen átlagos átlagpolgár átlag alatti képességekkel (Diane Morgan), egy milliomos (Kumail Nanjiani), egy Y generációs blogger-vlogger (Joe Keery), a bevállalós pszichológusnő (Leslie Jones) és a senkit nem érdeklő virulógus kutató (Samson Kayo).

A valódi dokumentumrészeket álszakértők magyarázzák, saját hülyeségeikkel megspékelve. Így történhetett, hogy a méltóságteljes angol királynő Netflixét az inasa kezeli, bár azt nem tudni, hogy csak a főoldalt bogarássza-e úgy, mint mindenki. A filmből az sem derül ki, hogy Boris Johnson szénaboglya frizuráját melyik szélirány alakítja, vagy Ukrajna valóban létező ország-e.

A halálos vírus alkotmányos jogai nagy fokban sérültek, amikor a kutató tudományos magyarázata mögé egészen más jellegű képsorok kerültek, felvillanyozás és a figyelem fenntartása érdekében. Egy amerikai, pohárból két kézzel ivó, 74 éves fehér túlsúlyos férfiról igencsak sok szó esik, kinek egyetlen pozitívuma a vírustesztje. A történelemprofesszor folyékony asszisztense mellett kissé belebonyolódott a westerosi eseményekbe, a magabiztos politikusnő pedig mindent tud, mindent jobban tud.

A kutató mindenkit arra kér, hogy tartson 2 méter távolságot önmagától, ne vesszen össze saját magával minden apróságon, kövesse a kormány utasításait, a kezét lehetőleg ne használja, bár így sajnos az őszintén feltárulkozó átlagpolgárt elhagyta barátja, ahogy a Földlakókat 2020 is. Aki még nem számolta meg a lépéseket az Ikea kanapétól a hűtőig, az tegye meg 2021-ben.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6416387356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása