sorozat # film # könyv # színház

Még egy kört mindenkinek (Druk avagy Another Round) c. filmről

2021. január 22. 18:01 - gulyásmelinda

Thomas Vinterberg az egyik legjobb rendező szerintem és Mads Mikkelsen nekem a legleg színész, ezért kettőjük közös munkái iránt eleve nagyon elfogult vagyok, bár 2020-ról pozitív leget nem mondanék, csak ezt a dán-svéd filmet. Szomorú tragédia előzte meg a forgatást, mégis, ezért és érte lett több és kevesebb a film. A történet az alkoholról szól, talán ez kiderült a címből is. Bár elhangzik a filmben, hogy az egész ország iszik, lehet újat mondani a témáról.

178.jpg

Négy férfitanár összeül egy asztalnál, hogy megünnepeljék egyikük 40. születésnapját, nehezen megy a vidámság, mindannyian elkeseredettek, túlhajszoltak. A bor-sör-vodka-pezsgő megteszi hatását, aztán valahogy hazakeverednek, majd -szigorúan tudományos alapon- szisztematikusan inni kezdenek. Skarderud felvetése mentén haladnak, miszerint az ember alkoholszintje negatív sávban van, kell valami, hogy alapszintre kerüljön, mert a világ nem olyan, mint amilyenre számítotok.

Nyekken a Smirnoff vodka csavaros kupakja az iskolai férfi wc-ben, Nikolaj (Magnus Millang) indítja a napot és a kísérletet, a lagymatag kóruspróbán Peter (Lars Lanthe) folytatja, felpörög a törpefoci is Tommy (Thomas Bo Larsen) edzőbá kulacsa színtelen tartalmától és a történelemórák is új perspektívát kapnak Martin (Mads Mikkelsen) érdekes felvetéseitől. A 0,5 ezrelékes alkoholszint egy idő után már kevésnek bizonyul, jöhetnek a bonyodalmak és a politikusok. Az 1 ezrelék új színt hoz a mozgáskoordinációba és a csukott ajtón áthaladásba, de a lelkesedés határtalan, amikor a szemüveges ötéves berúgja a gólt Tommy csapatában.

A családi kenutúrába belefér egy gyors vadregényes szex, hogy néhány percre helyreálljon Martin és Anika rég nem érzett kapcsolata, de a kísérletet tovább kell izzítani a megállás nélküli ivásba, a teljes sötétségbe. A sztori ezen pontján már mindenki tud táncolni, Nikolaj követi kicsi gyermekei példáját az éjszakai bepisilésben, Amalie-anyu (Helene Reingaard) ezt sem díjazza.

Filmszakadás, tragédia, férfikönnyek, a végzősök levizsgáznak, a tanárok elbuknak. Jöhet az alkohol és a TÁNC. Nagyszerű film, hatalmas alakítások, feszültségek, izgalmak, elbukott év, ünnepelt film. Előkerül a korábbi tánctudás, mert a világ nem olyan, mint amire számítotok, üzenik az alkoholtartalmú italok és a vírusok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2516399796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása