sorozat # film # könyv # színház

A kapitány küldetése (News of the World)

2021. február 21. 19:51 - gulyásmelinda

A kapitány küldetése (News of the World) című 2020-as amerikai drámában Tom Hanks újra színre lép, westerncsizmát húz, nyeregbe pattan és megigazítva kalapját huzamosabb ideig belehunyorog a naplementébe. Izgalmas 118 percben megmenti egy kislány életét és elpusztít néhány gonoszt. Amennyiben ismerjük Hanks korábbi karaktereit, nyugodtan hátradőlhetünk a fotelban, Jefferson Kyle Kidd kapitány (Tom Hanks) akciói ismét sikeresen záródnak.

058.jpg

Az izgalmakat csak a bevett western fordulatok adják, szokásosan lassú folyással, kopáran szép, texasi tájjal, visszarepülve 1870-be. Kocsmák, istállók, lovak és sziklák, némi kis lövöldözéssel, nézeteltéréssel és igazságosztással. Különlegessége a történetnek egy 10 éves formácska tejfelszőke kislány, indián ruhában, kajova nyelvvel. Az út egyik városból a másikba, a kapitány önkéntes küldetése, a jóságos nagypapa utazása az ismeretlen kislánnyal, Johannával (Helena Zengel).

Fokozatosan, lépésről lépésre ismerik meg az egymás nyelvét nem beszélő útitársak, hogy megismerkedve, alaposan megkedveljék a másikat az eltérő kultúrák, nyelvek és generációs nehézségek ellenére. A film első harmadában már teljesen kiszámíthatóak a történések, tudható mire megy ki a játék. Mindketten magányosak, hontalanok és szeretetre, otthonra vágynak.

Kidd kapitány évek óta úton van, újságfelolvasásból keresi kenyerét, ideje, mint a tenger, feleségéhez nem igyekszik vissza valamilyen rejtélyes okból. Johanna elvesztette először német származású szüleit, utána pedig újra árvaságra jutott az indián nevelőszülők halála miatt. Mindketten érzelmileg sérültek és bizalmatlanok a világgal szemben. A poros néptelen úton összetalálkoznak, hogy szebbé tegyék életüket és a mozizók elmorzsoljanak egy könnycseppet a német bevándorlók gazdasági udvarán.

A film legnagyobb erénye a két főszereplő alakítása, Tom Hanksben nem lehet csalódni, nincs az a lassú forgatókönyv és unalmas sztori, amit Hanks nem töltene ki jóságos személyiségével, alázatos karakterformálásával. Helena Zengelt korábban a Kontroll nélkül c. filmben látva, igazán könnyű kis limonádé volt ez az első angol debütálása. Egy nagyszerű, ösztönösen játszó színésznő már most, biztosan hallunk még felőle, szépen lépeget a hírnév felé, sokkal gyorsabban, mint a texasi lovasszekerük. Kapitány, Johanna Go!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr816434738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása