sorozat # film # könyv # színház

Tanítóm, a polip

2021. április 09. 20:05 - gulyásmelinda

A Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher) című 2020-as film felborítja a filmek műfaji besorolását és felborítja azt, amit a tenger gyümölcsei pizzáról gondol a kedves Olvasó. Dokumentumfilm-szerű, mert minden megtörtént benne úgy, ott és akkor. Természetfilm-szerű, mert rengeteg információ jár a nem mindennapi filmélményhez, de egyben dráma is a természet (tengeri) farkastörvényei miatt, a film elejétől kódolható ez a végesség. Ugyanakkor nagyon sok pszichológiai vonatkozása van mind az emberi, mind az állati viselkedés szempontjából.

341444_1598358172_6597.jpg

Miről is van szó? Craig Foster rendező, operatőr, producer 40-es évei derekán életközépi válságba kerül, otthagyva mindent, munkahelyet, otthont, családot és visszatér gyerekkori kedves helyszínére, egy dél-afrikai tengerpartra. Ezzel megkezdődik egy hihetetlen utazás Disneyland helyett a csodálatos óceánba. Craig valamilyen titokzatos indíttatás vagy öngyógyító erőtől vezérelve minden nap lemerül a sós, hideg vízbe, hogy felfedezze a hínárerdőt és lakóit. 

Mindig ugyanott és ugyanarra tekereg, néha felúszik egy kis oxigénért, majd újra és újra lemerül. Craig elkezd figyelni egy polipot, fokozatosan kapcsolatba, barátságba kerülnek, mi pedig megismerjük az octopus figyelmét, viselkedését, óvatosságát, tanulékonyságát, kíváncsiságát. A néző rájön arra (is), hogy mennyi okos, értelmes lény veszi körül, lenne még mit tanulni az állatoktól.

A tenger veszélyes hely, minden pillanatban figyelni kell ezerfelé, újabb és újabb taktikával kell láthatatlanná válni a pizsamás cápák és egyéb ragadozók elöl. Mennyi döntést és választást kell meghozni egy fejlábúnak nyolc karjával, három szívével és a kék vérével. Hol elbújva egy kősziklában, hol a cápa hátán lovagolva, hol a szárazföldre kiugorva. Hogyan gyógyítja magát, ha sérülés éri, mindezt egyes-egyedül. Mégis jön egy fura kétlábú, bizalmába fogadja és együtt léteznek pár percig a sekély óceánban.

Az élet véges mindenki számára, a barátságos polip számára is, mennyi mindent kell még megtanulni az embereknek. Mennyi-mennyi bölcs tanítás van a víz felszíne alatt, egy kicsi polip három szívében és nyolc karjában. Mennyi gyógyító erőt ad a betegnek, a lelki megfáradtnak. Craig a tengernyi merülés után gyógyulva elhozta nekünk ezt a filmet, megmutatva a természet sokszínűségét és sérülékenységét. Azóta alapítványával a hínárerdők védelméért küzd, minden polipért, minden tengeri fűszálért.

(Átmeneti üzemzavar után újra elmerülve a filmek és a képzeletbeli óceán világában.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr6516496008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása