sorozat # film # könyv # színház

Sound of Metal

2021. május 16. 19:38 - gulyásmelinda

A metál csendje/hangja című 2019-es belga-amerikai alkotás Darius Marder rendező munkája, ami az idén 2 Oscar szobrocskát ért, a vágásért és a hangért. Bár a legmagasabb elismerés mögött nem mindig találkozik a sznob-szakmai igény a közönség természetesebb-eredetibb igényével, talán most itt igen. Különleges drámai történet, egy maroknyi közösség életét bemutatva. A címe félrevezető is lehet, a történet első 5 percében hallható metál, inkább punkon kívül nincs több zene a sztoriban.

8313604soundof.jpg

A főszereplő Ruben Stone (Riz Ahmed) igazán keményen nyomja a ritmust kétszemélyes punk zenekarában barátnője Lou (Olivia Cooke) oldalán, úgy tűnik minden rendben van. A hangerő nagy, a zene dübörög a turné minden estéjén. A lakóbusz kényelmes a két boldog fiatalnak, akik vándorolnak városról városra. Ruben egyik pillanatról a másikra elveszti hallását, próbálja titkolni, de nem mehet sokáig így. Azt gondolja átmeneti állapot ez, bevesz néhány pirulát és meggyógyul. Orvoshoz fordul, majd terápiás célzattal egy siket rehabilitációs központba kerül egyedül. Minden gondolata barátnője és a régi élete körül forog.

A központban megismerkedik a siketek közösségével és a hallássérült gyerekekkel. Megtanulja a jelnyelv alapjait és titokban készül a hallásjavító műtétre. Eladja mindenét, összegyűjti a pénzt, implantátumokkal a füle mögött már repül is Párizsba barátnőjéhez. Sajnos az utazás, a találkozás már nem úgy alakul, ahogy eltervezte. Valami útközben elveszett, a hangok és a zene világa, az egymás megmentésének hite.

 Miért nem találja Ruben a hallók világában a helyét, Lou miért nem áll mellette, ez a film drámája, egyben megoldása, egy új élet kezdete. A hangok nélküli világ teljessége, csendje.

A film nagyszerűsége először a történet felvállalása, annak nem valami tanítós-didaktikus-szánakozós bemutatása, másodszor Riz Ahmed hatalmas alakítása, ahogy fekete szemeivel a történéseket, a miérteket keresi, ahogy tör-zúz és tombol. Katartikus élmény, ahogy  Ruben fülén keresztül halljuk a dübörgő zenét, a tompább hangokat, a teljes csendet, a recsegő-ropogó hangélményt. A film küldetése a siket emberek teljes életének bemutatása, bepillantás a jelnyelv világába, az elfogadás világába. A hangokon túl is van világ.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2816561792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása