sorozat # film # könyv # színház

Spirál

2021. június 14. 19:02 - gulyásmelinda

Bár egy kezemen meg tudom számolni, hányan ültünk a moziban, de ott ültünk és magyar filmet néztünk. A Spirál című 2020-as magyar film Felméri Cecília első rendezése. A nagyon lassan csordogáló történet egy tó körül forog, három fiatallal. A tóban és a tó körül állatok élnek, halnak, ahogy az emberek is. Furcsa dolgok történnek, a néző érzi és várja, mikor történik valami szörnyű, mert biztosan történni fog, csak idő kérdése.

spiral-fooldal.jpg

Lassan bontakoznak ki az események, a kapcsolatok, Bence és felmenői sorsa. A fiú (Bogdan Dumitrache) elzárva él a külvilágtól barátnőjével, néha lemegy a faluba, néha jönnek hozzá. Tavasztól őszig horgászok érkeznek, harcsát, pontyot visznek, ebből van egy kis jövedelmük. Bence saját törvényei szerint él, a családja örökségében, önmaga észrevétlen tragédiájában. Barátnője Janka (Kiss Diána Magdolna) szótlan, hasonló alkat, de szerelmük már megfáradt, a kapcsolati poénok már elhervadtak. Így rosszul sül el a lánykérés, és rosszul sül meg a baromfi is a tepsiben.

Nem lelőve a fordulatokat, titokzatos körülmények között Janka elveszik, helyébe a teljesen hasonló paraméterekkel rendelkező Nóra (Borbély Alexandra) lép, aki új színt hoz a tavi világba. Egy sikeres pályázat útján fellendül a forgalom, jönnek-mennek a pecások, a harcsák meg csak híznak. Minden jel kedvező, de mégis furcsa, fojtogató a levegő. Elhullott állatok, régi emlékek és a fecsegő nagynéni szítja a tüzet, hogy újabb és újabb pusztulás kövesse.

Bence ki tud-e törni a saját maga gerjesztette spirálból, önmaga sorsdrámájából, ez a kérdés. Húzza, halasztja a döntést, saját maga ellensége, míg az utolsó utáni pillanatban elhatározásra jut. A vízi terminátorok nem menekülnek, de a szőke fiatal lányok sárga pulóverben talán.

Végig feszültségben tartó, nagyon lassan bontakozó, borús hangulatú sorsdráma, gyönyörű természeti képekkel, négy évszaknyi terjedelemmel. Kevés beszéd, sok harcsa, vaddisznóval, macskával. Egy új élet kezdete lehetne a havas karácsony, de a jégvastagság még nem bírja el. Újabb beetetések, lángoló karácsonyfa és az éhes halak.

Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna játéka lenyűgöző, természetesen mozognak szerepükben, a sivár életükben és a titokzatos vízparti világban, összehangoltak és szavak nélkül is értik egymást. Borbély Alexandra kicsit művirág ebben a hármas szerelemben, de talán szerepe szerint teszi ezt. Ez a spirál csavarodik, tekereg, saját magát forgatja be újra és újra, örvénylik, lehúz és felemel. Talán van belőle kiút valamerre...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr4016593510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása