sorozat # film # könyv # színház

Mesék a zárkából

2021. június 30. 20:47 - gulyásmelinda

Különleges magyar film látható a Netflixen, műfajában (is) különleges. Nagyrészt dokumentumfilm, börtönben fogvatartott férfiakról és családjaikról szól a történet, teljesen valós elemekkel. Bepillantást ad a 21. századi börtönhelyzetbe, kisiklott sorsokba. Ugyanakkor játékfilmes elemekkel átszőtt a sztori, mert ezek a keménykötésű, rablás, testi sértésért elítéltek mesét írnak gyerekeiknek, amit aztán Visky Ábel rendezővel és Nagy Zágon operatőrrel le is forgatnak.

 

visky-abel-mesek-a-zarkabol.jpeg

A film három évig készült, nagyon sok börtönben megfordulva, ahol családos apákat kerestek szereplőknek. Nehéz és kemény munka volt, mert a családoknak is fel kellett vállalni a szereplést, a kitárulkozást, a gyerekek szerepeltetését. Ugyanakkor nagyon sok intim pillanat van a filmben, amit nagy stábokkal, sok emberrel megcsinálni nem lehet.

Három férfi, nagyon hasonló történetekkel, otthon maradt családdal, kicsi és kamasz gyerekekkel, anyával segítség nélkül. Mesélnek a korábbi életükről, felidézik a régi emlékeket, és beleláthatunk a "beszélők" világába. Szemtanúi lehetünk családok szétszakadásának és összekapaszkodásának. Naív dolog azt gondolni, hogy de jó, itt a művészet erejével, a mesékkel összejön a család, megerősödnek a kapcsolatok.

Ezek a szereplő férfiak saját élményeikből, álmaikból meséket írtak párjuknak, kislányuknak, kamasz fiaiknak. A mesefilmek készítésében is aktívan részt vettek, jelmezt készítettek - festettek, sminkeltek és játszottak. Kissé feszengve és bátortalanul, akadozva, de bátran felvállalva a helyzetet.

A király kincset érő műfogsora eltűnt, de szerencsére a két szegénylegény megküzdve a sárkánnyal visszaszerezte, hogy a királyné folyamatosan lánc dohányozhasson és hozzájusson a napi több adag finom kávéhoz. A tengerből kifogott aranyhalacska persze visszakerül a tengerbe az édesapjához és minden jóra fordul. A bátor malacka elindul a sötét erdőben, hogy megkeresse valódi szüleit. Ezek a történetek születtek meg a rácsok mögött, egy elképzelt világban.

A megírt mesék más-más technikákkal elkészülnek és az otthoniak boldogan ismerik fel benne magukat, szem nem marad szárazon. A keserű emlékeket néhány pillanatra felváltja a boldogság, a felszabadultság, a szó szoros értelmében. Az amatőr színészek sutaságát felmenti az őszinteségük, az igyekezetük, a vigyorukat valódi mosolyuk, kemény legénységüket aggódó apaságuk. A színészek szerepet játszanak saját meséjükben, ahol megtalálható valódi énjük (is), az erdő sötét mélyén, a tenger fenekén, a sárkány barlangjában.

Cseppnyi művészet, kemény valóság, a börtönben megtapasztalt felszabadultság. Az életben megjátszott kötöttség, szürke kockás rabruhák és csillogó arany flitterek. Felnyírt fejek és kibomló hajzuhatagok. Mese és valóság, segítsétek egymást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr5816609338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása