sorozat # film # könyv # színház

Öregfiúk (Oldboys)

2021. július 18. 18:43 - gulyásmelinda

Az Öregfiúk (Oldboys) című 2009-es dán vígjáték-dráma egy kedves, szerethető történet három jelentéktelen, szerencsétlen sorsú és nagyon különböző emberről. Egy road movie, mert az ötvenes, csendes és szürke Vagnt (Kristian Halken) ottfelejtik a csapattársai a benzinkúton, ő pedig próbálja utolérni a buszt, ezért különböző módokon utazik hozzájuk. A film szürkén egyszerű, bizonyosan alacsony költségvetésű, hétköznapi. Szól barátságról, újrakezdésről, egy kis szerelemről és persze a fociról. No nem a magasan finanszírozott profi labdarúgásról, hanem a totyakos-pocakos amatőr és nyugdíjas labdapasszolgatásról.

54731_1560459341_6119.jpg

Akkor kezdődnek a bonyodalmak, amikor Vagn focicsukája szétszakad kérlelhetetlenül. Új cipőt vásárol, melyet a barátságos svéd-dán öregfiúk meccsen szeretne felvenni. Csapattársa javaslatára, útközben egy benzinkúti mosdóban bevizezi, hogy ne törje ki a lábát. Mialatt ezzel foglalatoskodik, a busz továbbáll anélkül, hogy észrevennék Vagn hiányát. Közben a benzinkúton egy fegyveres rablás függőben van, így az öregfiú közelebbről megismerkedik a fiatal Johnnal (Robert Hansen), a visszaeső bűnözővel.

A hosszú út során csatlakozik hozzájuk a szépséges Jeanne (Laura Christensen), hogy hárman együtt róják a kilométereket a svéd barátságtalan utakon. Mindhárman elmondják történetüket, egyszerű, hétköznapi dolgaikat, kiderül, mit rejtenek az utazótáskák, elcsattan néhány pofon is. Vagn új focicsukája többször el-elmarad gazdájától, utcai cipőjén pedig megjelenik egy kis ártatlan gyomortartalom.

A sofőr kutyusát utolsó útjára kísérik egy gyors szertartással, majd Vagn is elbúcsúzik 45 éve elvesztett édesapjától. A motelban töltött éjszaka nem mindenkinek sikerül, de a szakácsnő jól szórakozott. A sörök elfogytak, a csapat végre elérte úti célját, a svéd rendőrök amatőr és nyugdíjas szekcióját. Vagn utolérte őket, bár a cipője kifogásolható. Villongások és lökdösődés, les és szabadrúgás, meg a nagy bocsánatkérés után rendőri intézkedés foganatosítása és John újra a rácsok mögött.

Nagy felismerések és beismerések, egy-két nagy barátság kezdete. Látszólag hétköznapi történet, felemelő önzetlen segítséggel és meghökkentő természetességgel. Vagn a jelentéktelen férfi, akinek az életében nem történt semmi különös, bátran az útjára lép. Az indulatos Johnnak nem sok kell ahhoz, hogy sínre kerüljön, ebben Jeanne tud igazán segíteni neki. Három apró alkatrész ha összekapcsolódik, máris működik a gépezet. Kis film, kis pénz, kis foci, igaz élet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr216631840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása