sorozat # film # könyv # színház

Eszeveszett mesék

2021. július 24. 21:16 - gulyásmelinda

Az Eszeveszett mesék cím mögött egy 2014-es argentin film áll, pontosabban 6 kisebb történet, amik látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz. A Damián Szífron rendezte munkát több nemzetközi díjra is terjesztették megérdemelten, Almodóvar producerként is rásegít az alkotásra. Aki szereti a morbid humort, a fekete társadalomkritikát, annak kötelező darab. Számunkra ismeretlen színészek nagyszerű alakításainak lehetünk tanúi.

eszeveszettmesek_2014_1920x1080.jpg

Hogy mi köti össze a hat rövid sztorit? Elsőre látszólag semmi, de a végére rájön a néző, hogy a bosszú, a rosszindulat generál minden konfliktust, az igazságkeresés vagy éppen az igazság eltussolása. Az első két történet 10-10 perc hosszú, majd fokozatosan emelkedik az idő, fokozódik a bosszúvágy 20-20 percre, majd az utolsó két darab már nagyjából 30-30 perc.

1. A repülős sztori: A 3-as beszállókapunál úgy tűnik, csupa idegen áll sorba, hogy elrepüljön valahova. Talán munka, vagy nyaralás, esetleg mindkettő? Az biztos, hogy senki nem fizetett egy fityinget sem a jegyért, ajándékba kapta. Anélkül, hogy lelőném a poént, mindenki ismer valakit, egy Pasternak nevű fickót, aki nem író. De mi a közös az utasokban?

2. Az étteremben: Késő este szakadó esőben egy útszéli étteremben két nő dolgozik, egy szakács és egy felszolgáló. Kevésbé szimpatikus férfi lép be az ajtón, hogy éhségét csillapítsa. Az a kérdés, hogy lejárt-e a kamrában tartott patkányméreg szavatossága? Ha lejárt, akkor erősödik vagy gyengül a hatása, a történet végére kiderül.

3. Országúton: Elhagyatott és kanyargós utakon próbálja a csodaszép Audi megelőzni a rozzant Daciát, nem sikerül, elsőre. A defektet vajon milyen gyorsan lehet egyedül helyrehozni? Hogyan kerül az Audi szélvédőjére ez meg az, mikor szabadul el a pokol és kiket rejt a két elszenesedett koponya?

4. Robbantó: Simon egy türelmes és törvénytisztelő polgár, látszólag unalmas élettel. Ipari robbantásokkal foglalkozik, kisujjában a szakma, mégis elküldik a munkahelyéről és a felesége is válni akar egy elkésett torta miatt. Összedől a világ számára, de igazságérzete nem engedi, felveszi a kesztyűt a parkolási céggel és az autóelszállítókkal. Mekkorát szól.

5. Gázolás: A gazdag család huszonéves fiúcskája halálos, cserbenhagyásos balesetet okoz, hogyan és mennyiért lehet ezt megúszni. A sofőr-José, az ügyész és az ügyvéd mennyit kér az apától, elég lesz-e egymillió, vagy osztozkodnak testvériesen.

6. Lakodalom: Romina és Ariel esküvője a boldogság pillanatai, örömszülők, tökéletes frizurák, a popzene örökzöldjei, irigykedő barátnők, videófelvétel, zenekar, közös családi fotó és "Éljen az ifjú pár!", minden adott a tökéletességhez. Egy rossz kézmozdulat és egy sorsdöntő telefonhívás után minden megváltozik, a keringő bús-keserűre sikerül, a tetőteraszon egy kis affér egy alkalmazottal és indulhat a vérbe fulladó csetepaté. A fiatalok észhez térnek és a menyasszonyi torta szomszédságában kibontakozik a nászéjszaka is.

A film elején az első két történet között felsorakoznak az alkotók, csodálatos állati fotókkal. Vajon mi lehet az üzenete ezeknek a portréknak? Állatias emberek vagy embertelen állatok, ösztönök és vágyak, aljas indulatok és szerelem, lehet választani.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr8216637340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása