sorozat # film # könyv # színház

Észvesztő (Girl, Interrupted)

2021. szeptember 13. 21:02 - gulyásmelinda

A Girl, Interrupted c. 1999-es amerikai film magyar címét hallva, biztosan valami vidám történetre asszociál a néző. Ezzel szemben a történet egy elmegyógyintézetben játszódik az 1960-as évek végén Amerikában. Nem lehet elégszer szörnyülködni ezeken a lehetetlen és kicsavarodott magyarra erőltetett és egészen mást gondoló címeken. A film már nem mondható újnak, mégis megőrizte nagyszerűségét a mozgókép-történelemben.

66666.jpg

Bár készültek korábban is alkotások szanatóriumokban és pszichiátriákon, pl. az 1975-ös Száll a kakukk fészkére Jack Nicholsonnal, vagy az Ébredések 1990-ből, ez a szóban forgó, fiatal amerikai lányok szemszögéből mutat be egy amerikai gyógyintézetet. Valós alapját Susanna Kaysen önéletrajzi regénye adja, amiből James Mangold készítette ezt a remekművet.

Történik az, hogy egy fiatal lány átmeneti önértékelési zavarban  és/vagy szerelmi bánatban beszed egy teljes doboz Aszpirint, majd utánaküld egy üveg vodkát, ami végzetes és visszafordíthatatlan változást hozott volna zsenge életében. Susanna (Winona Ryder) még időben megmenekül, de szülei és a szakemberek a Claymoore-ba küldik, ahol hozzá hasonszőrű, problémás lányok küzdenek démonaikkal.

Susanna bátortalan és félénk, álomban és a valóságban él felváltva, mindig szomorú dolgokat lát és az idővel sem tud mit kezdeni. Megismerkedik az osztályon huzamosabb ideje tartózkodó lányokkal, az extravagáns Lisával (Angelina Jolie), a hazudós Georginával (Clea Duvall), a gazdag Daisyvel (Brittany Murphy) és a félénk Pollyval (Elisabeth Moss). A barátságos és emberséges Valerie nővér (Whopi Goldberg) próbál rendet tartani a Déli Harangban, így hívják a női részleget, de ez nem mindig sikerül.

Telnek a napok, hetek és hónapok, Susanna próbálja tartani magát a rémisztő valóságban és óvatosan áhítattal és szerelemmel figyeli Lisát, annak bátorságát. Lisa bátorsága és vagánysága egy idő után gonosszá és felelőtlenné válik, aki saját magát repíti a váliumos utazásba. Ahogy durvul Lisa helyzete, úgy tisztul a köd Susanna fejében, hála naplójának és a terápiáknak. Egy rövid baráti látogatásban megvillan Tobias szerepében a 28 éves csillagszemű Jared Leto erősen vicces 60-as évekbeli frizurával.

Aztán egy tragikus éjszakai kiruccanás után helyrebillen minden Susanna fejében, körvonalazódik a jó és az őrült fogalma, megszületnek a célok és motivációk és a nagybetűs barátok. Helye lesz az árva cicának és a körömlakk is a helyére kerül. Nagyszerűen mozgalmas, annak ellenére, hogy szinte csak a kórházi szobákban, folyosón játszódik, mégis ide sűrűsödik az amerikai álom, a háborús helyzet, a képmutató polgári lét, a partik világa. Ugyanakkor elénk tárul az "őrültek" világa, a kényszerek és képzetek sora, korábbi tragédiák és durva erőszak hatása. Semmi sem történik ok nélkül, mindenki találékony a pusztításban.

A parádés szereposztásra Petula Clark 1965-ös Downtownja teszi fel a koronát. A város szíve mindig vár...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr5916687934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása