sorozat # film # könyv # színház

The Dead Don't Die- A holtak nem halnak meg

2021. szeptember 19. 14:06 - gulyásmelinda

A holtak nem halnak meg (The Dead Don't Die) című 2019-es Jim Jarmusch rendezte film vígjáték-horror kategória, ismert és népszerű színészekkel. Megosztó élmény, aki kedveli a lassú, vontatott és főleg fárasztó történetet, lehetetlen és fekete humorral, annak hatalmas élmény. Izgalmakban nem bővelkedő, de erősen társadalomkritikus történet egy álmos amerikai kisvárosban.

jarmusch-zombifilm.jpg

Centerville-ben három elkötelezett rendőr ügyel a biztonságra, ahol azért a kávé és a fánk körül forog a világ, néha akad egy-egy csirkelopás. A főnök a csapatban Cliff (Bill Murray), aki nem akar nyugdíjba menni, lassú észjárással és megereszkedett pocakkal, az ambiciózus Ronnie (Adam Driver), aki túl sok filmet nézett otthon, érzelmi élete egy kicsi piros Smart autóéval vetekedik és Mindy (Chloe Sevigny), aki fél mindentől és szerelmes Ronnie-ba.

Ez a hármas csapat védi a kisvárost a betolakodóktól, oldja meg a bűnügyi rejtélyeket, történjen bármi. Pont ez történik, bármi. Minden rádió csak egyetlen dalt játszik, Sturgill Simson A holtak nem halnak meg címűt, aztán elmenekülnek az állatok a városból, majd elfelejt lemenni a Nap. Minden elektromos kütyü és szerkezet megbolondul, lemerül, Cliff fő sheriffet idézve, most éppen semmi sem normális.

Az éjszaka folyamán vérfagyasztó bűncselekmény történik, két kávét kedvelő zombi megjelenésével, Iggy Popot nem kellett sokat sminkelni a szerephez. Aztán egyre többen jönnek, kész  zombiapokalipszis a város. Fontos vezetők és politikusok nyomják a szöveget, semmitől sem kell aggódni, bár a Föld kimozdult a tengelyéből, de ez nem a sarkköri rétegrepesztéssel van összefüggésben, zombik pedig nincsenek.

Megismerjük a kedves városlakókat, az egyetlen éttermet, a kisboltot, a fiatalkorúak börtönében 3 kölyköt, a rendőrséget és a különös temetkezési vállalkozót, Zeldát (Tilda Swinton), aki igazán eredetien sminkeli pácienseit és az akcentusa is skót. Megjelennek a nagyvárosi átutazók is, élükön a gazdag Zoéval (Selena Gomez), akik utólag bánhatják döntésüket, szállást az egyetlen motelban.

Ronnie folyamatosan mondogatja, hogy ennek rossz vége lesz és így is lesz, de felveszik a harcot az élőhalottakkal lassított felvétellel, hatásos zenével és eligazító alámondással. De kik menekülnek meg és miért? A remete, Bob (Tom Waits), aki elégedetten nyammogja a megszerzett csirkét és a három elítélt kölyök, akik valószínűleg ártatlanul voltak elzárva. Ők négyen azok, akiket nem érdekelnek a földi hívságok, ártatlanok és kívülállók ebben az egész társadalomban.

Rengeteg csavar és humor van a filmben elrejtve, sok mindennek jelképes értelmezése és üzenete is van. A tévé információi, a kispolgári lét, a szomszédok harca, az állatok menekülése, a zombik ismételt szavai, amikért rajonganak és a közhelyes, de igaz bemondások, micsoda elba**tt világ és társai. A másik poénforma, amikor a szereplők kiszólnak a filmből, utalva a főcímdalra, a forgatókönyvre és Jimre, a rendezőre. A harmadik vicces húzás, a titkos mellékszereplők felfedezése. A rendező felesége kávés zombiként, a főcímdal zenésze gitáros zombiként, a producer futárként, ismert férfimodell hipszterként és számos epizódszereplőben ismert színészek.

Fekete humor, zöld gondolatok, arany Buddha, piros Smart fehér hajjal és 68-as Pontiackal és az örökzöld Sturgill Simson számmal, ahol a holtak nem halnak meg.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr2416693542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása