sorozat # film # könyv # színház

Az utazás (I onde dager) 2021

2021. november 09. 20:44 - gulyásmelinda

Az utazás című 2021-es norvég film sok-sok meglepetést tartogat a mit sem sejtő 18 pluszos néző számára. Tommy Wirkola filmjét nevezhetjük családi drámának, horror-vígjátéknak vagy fekete humorú abszurd történetnek, minden található benne, ami a fentiekre úgy általában jellemző. Bár a 113 percet kissé túlzásnak éreztem, főleg a történet második felében, ahol már minden fegyvernek látszó és nem látszó tárgyat használtak.

579804_1632299830_6433.jpg

A házaspár hétvégi pihenésre indul a hegyvidéki családi nyaralóba, kedvesek és vidámak, a táj gyönyörű, a levegő kristálytiszta. A fenyők óriások, az út kanyargós, az autó csomagtartójában azonban lapul néhány barkácsszerszám, valamire jó lesz alapon. Kiderül már az esti hússütögetésnél, hogy ez nem egy meghitt összebújós hétvége lesz, de azért arra ők sem számítanak, hogy többszereplős lesz a buli. Lars (Aksel Hennie) a macsó intellektuális rendező-férj és a szép és okos Lisa (Noomi Rapace) a lecsúszott reklám-színésznő már ki nem állhatja egymást, mindketten el szeretnék tenni egymást láb alól. A szándék ugyanaz, a kivitelezés eltérő és sok-sok hiba csúszik a számításukba, semmi sem úgy alakul, ahogy azt eltervezték.

A késve megjelenő alkalmi kertész fiú, Viktor csúfosan végzi, és a padlásról is érkeznek váratlan betolakodók, kezdődhet a harc, külön, együtt, kint és bent, sok-sok vérrel. Az éjszaka nyugalmasnak ígérkezik, a házaspár kikötözve, mégis máshogy alakulnak a dolgok. Míg Peter (Atle Antonsen) a szökött fegyenc vígan ropogtatja a tévé előtt az esti nassolnivalót, és Dave (Christian Rubeck) látványosan unatkozik, addig a kemény náci bőrfejű Roy (André Eriksen) fejét eltalálja néhány zokniba csomagolt billiárdgolyó. Ennél a pontnál elszabadul a pokol, hosszúra nyúlik az éjszaka, puskák, kések és a fűnyíró társaságában.

A film felváltva vegyíti a komikus elemeket, a bénázásokat, a gyilkos szándékot, a változatos kínzásokat, de mindig csak két-két ember között. Nincs összehangolt akció, de van felkelő nap romantikája, vaktöltény és kedvenc kötött pulcsi. Az életbiztosításra licitáláskor sem egyértelmű az áldozat, ki ajánl többet a kifizetésből, mindent alaposan át kell gondolni. A házasság drámai fordulata abból áll, kit tegyünk el láb alól és hogyan hozzunk ki a helyzetből és a hitelekből a lehető legtöbbet.

Ez a trancsírozos-darabolós norvég vígjáték-horror szokatlan és különleges, de nem ajánlott házassági terápiának, bár feltűnően erősíti az egymáshoz tartozás érzését, javítja a konfliktusok nagyságának megítélését, meghozza a Scrabble pontszámításban az engedékenységet és a férfiúi hússütögetés bénázásait is elnézi a történtek után.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agas-bogas.blog.hu/api/trackback/id/tr1816751002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása